nieuws

Bedrijfsleven neemt files voor lief

bouwbreed Premium

amersfoort – Files zijn voor bedrijven op zich geen reden te verhuizen. Ook zijn ze voor ondernemers geen reden zich niet in filegevoelige regios te vestigen. Het imago en de kwaliteit van het gebouw tellen veel zwaarder.

Wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen files in relatie tot de kantorenmarkt is nauwelijks gedaan. Dat is opmerkelijk, vindt makelaarsorganisatie Dynamis in de kwartaaluitgave Sprekende Cijfers, omdat Nederland ondanks allerlei maatregelen almaar meer dichtslibt. In 2004 telde ons land 7,7 procent meer files dan in 2003.

De bij Dynamis aangesloten makelaars zien het echter met eigen ogen gebeuren. “Vooral in de Randstad is er sprake van gewenning”, concludeert de organisatie uit gegevens van de makelaars. Bedrijven vestigen zich ondanks de files nog steeds in de filegevoelige gebieden.

Als er sprake is van verhuizing als gevolg van slechte bereikbaarheid, onvoldoende parkeergelegenheid en een teruglopend imago van de lokatie, dan kijken bedrijven meestal naar betere plekken in de eigen omtrek en slechts zelden naar een plaats buiten de regio.

Intussen reizen werknemers wat af in ons land, zo blijkt uit het derde kwartaalbericht. Mannen leggen gemiddeld 30 kilometer per dag af om bij hun werkgever te komen, vrouwen 24 kilometer. Ruim 51 procent van de beroepsbevolking werkt niet meer in de eigen woongemeente.

Die kennis is ook reden geweest om goed te kijken naar bereikbaarheid van lokaties per trein. Bij verschillende NS-stations is dan ook vastgoed ontwikkeld vrijwel direct aan het spoor, bijvoorbeeld in Maarssen, Groningen, Amersfoort en Eindhoven. Vrijwel alle grote stations in Nederland staan aan de vooravond van een grootschalige herstructurering met daarbij nieuwe kantoorruimte. Volgens Dynamis is de Amsterdamse Zuidas wat dit betreft een droomlocatie. Aan de snelweg, aan het spoor, dicht bij de binnenstad van Amsterdam en ook nog eens dichtbij Schiphol. Dat is te merken aan de vervoerskeuze van werknemers. Zo�n 29 procent van de mensen komt met de auto naar het werk, ongeveer eenzelfde percentage met de fiets en de rest met het openbaar vervoer.

De makelaarsorganisatie voorziet op basis van de eerste negen maanden van dit jaar dat de meeste vastgoedbedrijven dit jaar betere resultaten zullen boeken dan in 2004. Deze verwachting is gebaseerd op het feit dat tot nu toe 23 procent meer kantoorruimte is verhuurd dan in dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl het beste kwartaal nog moet komen. De afgelopen twee jaar immers was het vierde kwartaal goed voor eenderde van de jaarlijks verhuurde meters.

Nog steeds is er sprake van een stijgend aanbod, waarbij het nieuwbouwaanbod overigens afneemt. Tegelijkertijd neemt de opname eveneens toe. Dat bevestigt de trend dat de vervangingsvraag de boventoon voert. Daarop zijn ook de ontwikkelaars gefocust.

Toch wordt ook de bestaande bouw nog flink aangehuurd, zo�n 81 procent van de transacties. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de wat lagere prijs van bestaande bouw.

Reageer op dit artikel