nieuws

Ballast en TCN samen in pps-bedrijf

bouwbreed Premium

hilversum – Ballast Nedam en projectontwikkelaar TCN Property Projects hebben gisteren Abl2 gepresenteerd, een nieuw bedrijf dat zich gaat richten op grote en complexe pps-projecten (publiek-private samenwerking).

Abl2 (able to, engels voor �in staat zijn om�) wil partij zijn in de gehele levenscyclus van projecten, van ontwikkeling tot exploitatie, aldus R. Jacobs, directeur Bouw en Ontwikkeling van Ballast Nedam. Zonodig wordt risicodragend geparticipeerd in projecten. “We willen ook nadrukkelijk de rol van katalysator van moeilijke projecten op ons nemen”, aldus Jacobs. “Het is absurd dat tegenwoordig in een simpel vastgoedproject al meer dan 150 beslismomenten zitten. We moeten af van dat systeem waarin we gevangen zitten.”

TCN-topman R. Stroink hoopt dat door een nieuwe aanpak een versnelling mogelijk is. “Wij willen niet een contract voor de hele rit van het project aangaan, maar afrekenen per fase in de totstandkoming van een publiek werk. Waarbij we ons nadrukkelijk wel committeren aan het hele project. We willen het hele project wel doen, maar als de opdrachtgever anders beslist, prima.”

Ballast Nedam en TCN zijn ieder voor de helft eigenaar van Abl2. Op termijn zal nog een derde aandeelhouder worden toegevoegd. “We beginnen met een paar projecten, maar als de onderneming draait, kan het zeer interessant zijn voor een investeerder om er in te stappen”, zegt Jacobs. “Abl2 wordt dan nog onafhankelijker. Dat is voor opdrachtgevers natuurlijk belangrijk.”

Zowel Ballast als TCN hebben 1 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe bedrijf. Stroink: “We kunnen meteen van start want we hebben beide al enkele projecten ingebracht. Er zit dus al omzet in de onderneming.” TCN brengt in ieder geval een vastgoedproject in Utrecht-Noord in, Ballast Nedam de ontwikkeling van de Arnhemse woonwijk Meinerswijk.

Of de joint venture de opmaat kan zijn voor een totale fusie tussen Ballast Nedam en TCN, wilden Stroink en Jacobs niet zeggen. Een samenvoeging tussen beide bedrijven mislukte eerder, tot ongenoegen van Stroink, die daarop zijn belang in Ballast Nedam verkocht. Stroink: “De verloving is verbroken, maar we zijn goede vrienden gebleven. Ik geloof ook echt in deze combinatie. TCN is goed aan de voorkant van het bouwtraject, maar mist de capaciteit om uit te voeren. Ballast heeft dat wel. Noem ons maar de pusher en de bouwer. Een ideale combinatie.”

Reageer op dit artikel