nieuws

ABN-Amro: Geef kloosters in Limburg nieuwe bestemming

bouwbreed

den haag – Leegstaande kloosters, kerken, kastelen en oude boerderijen in Limburg moeten een nieuwe bestemmingen krijgen als hotel, appartementengebouw of zorgcomplex. Dat schrijft ABN-Amro in de studie Van Polymeer tot Pruevenemint. In het rapport onderzoekt de bank de economische kansen van de provincie.

De aanpassing van de oude in onbruikgeraakte gebouwen maakt het volgens ABN-Amro mogelijk om koopkrachtige particulieren naar het gebied te trekken. Bijkomende voordeel is dat de panden, waaronder bijvoorbeeld de traditionele Limburgse carréboerderijen, niet langer vervallen en dat ambachtelijke bouwbedrijven aan het werk blijven.

Het Bisdom Roermond is volgens ABN Amro goed bezig. De leiding van de katholieke kerk in Limburg is �constructief betrokken� bij de herinrichting van voormalige kloosters en kerkgebouwen, zo stellen de onderzoekers. De bank prijst daarnaast de plannen van werkgeversorganisatie VNO-NCW die op het landgoed De Horst in het in de provincie Utrecht gelegen Driebergen een kennis- en opleidingscentrum wil realiseren.

ABN-Amro nam de zuidelijke provincie onder de loep in het kader van de �Versnellingsagenda, Limburg op weg naar 2012� die gisteren door gouverneur L. Frissen van Limburg persoonlijk is overhandigd aan staatssecretaris K. van Gennip van Economische Zaken. Met het lobbystuk willen de Limburgers de eigen economie en die van Nederland een impuls geven met een investering van bijna 1 miljard euro.

Door de centrale ligging scoort Limburg volgens ABN-Amro goed als logistiek centrum. De bank is dan ook van mening dat er in de provincie fors geïnvesteerd moet worden in infrastructuur. Daarbij gaat het niet alleen om meer wegen en spoorlijnen maar ook om de uitbreiding van het vliegveld Maastricht Aken Airport. Naast Zuidoost-Azië landen op het vliegveld steeds meer vliegtuigen uit Kenia die via het vliegveld bloemen naar Europa exporteren.

Bij het opstellen van de uitbreidingsplannen voor het vliegveld Maastricht Aken is volgens ABN-Amro wel Euregionale afstemming nodig. In het gebied concurreren drie luchthavens met elkaar, waaronder het vliegveld van Luik en Keulen Bonn. De bank dringt aan op een gemeenschappelijke strategie die moet voorkomen dat de lokale vliegvelden elkaar niet uit de markt drukken maar aanvullen.

Om de logistieke activiteiten in Limburg verder te stimuleren is volgens ABN-Amro ook een extra containerterminal nodig voor het spoorwegennet.

De provincie heeft al twee terminals, maar zou in de buurt van het Chemelot-complex – de voormalige chemiefabrieken van DSM bij Sittard – een derde overslag plaats voor containers kunnen gebruiken.

Reageer op dit artikel