nieuws

Zuiverende klinker politiek probleem

bouwbreed

vlaardingen – In Vlaardingen is gisteren het proefproject met luchtzuiverende straatstenen officieel gepresenteerd door wethouder C. Bot.

Vooruitlopend op een positieve uitkomst kaartte hij alvast de vraag aan of gemeenten straks de extra investering ervoor over zullen hebben om uitlaatgassen van auto�s deels te kunnen neutraliseren met speciale straatstenen.

De actieve stof, titaan, is niet goedkoop en de daarmee gemaakte straatsteen zal dus duurder uitvallen dan de traditionele klinker. “De kosten van die bijzondere stenen worden nu eenmaal in geld uitgedrukt, maar de opbrengst in milieuvoordeel. Dan wordt het dus een politiek vraagstuk of we dat geld er voor over hebben. Of zo�n investering wel voldoende milieuvoordeel oplevert”, aldus Bot. Hij toonde zich verheugd over de hulp van de zuiderburen.

Als het meezit helpen Belgische onderzoekers de gemeente Vlaardingen bij de komende test. In Antwerpen loopt namelijk al enige tijd een vergelijkbaar, veel omvangrijker project. Prof. J. Martens van de KU Leuven en dr.ir. A. Beeldens van het Belgische Onderzoekscentrum voor de Wegenbouw rekenen er min of meer op straks de meetresultaten uit zowel Antwerpen als Vlaardingen met elkaar te kunnen vergelijken. Want dan is het gemakkelijker definitieve uitspraken te doen over de werkzaamheid van de luchtzuiverende straatsteen. Wel moet er dan voldoende subsidiegeld beschikbaar komen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels