nieuws

Inflatie op laagste niveau sinds 1989

bouwbreed

voorburg – De inflatie is vorig jaar in Nederland op het laagste niveau sinds 1989 terechtgekomen. De consumentenprijzen stegen gemiddeld met 1,2 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren gemeld. In 2003 bedroeg de inflatie nog 2,1 procent. In 1989 kwam de inflatie uit op 1,1 procent. Sindsdien is tot 2004 […]

voorburg – De inflatie is vorig jaar in Nederland op het laagste niveau sinds 1989 terechtgekomen. De consumentenprijzen stegen gemiddeld met 1,2 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren gemeld. In 2003 bedroeg de inflatie nog 2,1 procent.

In 1989 kwam de inflatie uit op 1,1 procent. Sindsdien is tot 2004 de gemiddelde prijsstijging op meer dan 2 procent uitgekomen, met als piek 4,5 procent in 2001.

De lage inflatie is voor een belangrijk deel veroorzaakt door prijsdalingen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. Deze producten werden mede door de prijzenslag tussen de supermarkten 3,5 procent goedkoper dan in 2003. Alcoholhoudende dranken daalden gemiddeld 3 procent in prijs.

Consumenten betaalden minder voor stoffering en huishoudelijke apparaten. Daarvan zakten de prijzen 1 procent. Audio, video, computers en software daalden zelfs 11 procent. Kleding en schoeisel werden 1,9 procent goedkoper. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels