nieuws

Zuigerpompen nauwelijks nog uit voorraad leverbaar

bouwbreed

apeldoorn – Bronbemalers kunnen nog maar met moeite een pomp vinden; voorraden zijn er nauwelijks meer. Voor adviseur G. van den Elsen van pompenleverancier Distrimex uit Doetinchem het teken dat het eindelijk beter gaat in de aannemerij: er komen meer bouwputten en leidingsleuven die droog moeten blijven.

Het najaar is net als het voorjaar een nat seizoen dat veel werk biedt aan bronbemalers. Distrimex Pompen, verkooporganisatie van onder meer BBA Pompen en Bruin Buizen, verkoopt in die perioden veel zuigerpompen en toebehoren als bronfilters, slangen, leidingen en watermeters. Niet alleen de binnenlandse markt bestelt meer pompen; groei zit ook in de export.

Om de opdrachten te kunnen uitvoeren houdt BBA Pompen het extra personeel dat het in april tijdelijk aantrok voorlopig nog in dienst. In deze ruimere bezetting wordt ook in de zomer overgewerkt, voor pompenbouwers traditioneel een stiller seizoen. In Apeldoorn bouwt BBA pompsets uit componenten die het bedrijf voor een deel in de Tsjechische vestiging laat bewerken. De sets bestaan uit een combinatie van een pomp met en diesel- of elektromotor. De dieselsets voor de aannemerij worden bijna allemaal samen gebouwd in geluidgedempte omkastingen.

In de tussentijd maakt BBA Pompen ook veel werk van innovaties. Bijvoorbeeld een schakeling waarmee aannemers op afstand een pomp kunnen stilzetten.

Niveauregelaar

BBA Pompen ontwikkelde ook een automatische niveauregelaar die het toerental van de motor aan de hoeveelheid te verpompen grondwater aanpast. De bronbemaler spaart daarmee aanmerkelijk brandstof. Dat doet ook de stromingsregelaar die BBA voor drainagewerk bedacht. Kunststof brandstoftanks voorkomen dat de brandstof vervuilt raakt door roestdeeltjes. Condens laat de binnenkant van een stalen brandstoftank roesten. Het roest springt bij het verplaatsen van de pompset van de tankwand en kan de brandstofleiding verstoppen en de motor beschadigen.

Het bedrijf maakt ook veel werk van regelingen. Motoren bijvoorbeeld kunnen via een centraal contact op een laptop worden aangesloten om het systeem te controleren en mankementen op te sporen. Van den Elsen verwacht dat pompen op termijn volledig op afstand worden bestuurd waarbij alle relevante gegevens in een protocol worden vastgelegd. Pompen worden ook steeds meer voorzien van een elektromagnetische stromingsmeters die registreren hoeveel ontlucht water de pomp passeert. Het is een alternatief voor de losse mechanische meter, deze meters zijn niet alleen zwaar om handmatig te verleggen maar zijn ook gevoeliger voor onder meer vuil. De zuigerpompen zelf gaan, mits goed onderhouden, volgens Van den Elsen een eeuwigheid mee.

De praktijk wijst uit dat pompen en leidingen alsmaar groter worden. Maten die tot voor enkele jaren alleen maar op bestelling werden geleverd zitten nu standaard in het programma. Bruin Buizen levert een dezer dagen in Noord-Holland veertig PE-buizen van 6 meter lang en een doorsnede van 500 millimeter. Aan beide uiteinden zitten gietstalen DN500 snelkoppelingen die zijn voorzien van roestvaststalen volbadverzinkte tules. De opdracht omvat verder 24 bijpassende snelkoppelbochten en slangen met snelkoppelingen, inclusief de op maat gemaakte leidingrekken. Het materiaal wordt gebruikt als afvoerleiding voor nood- en calamiteitenpompen.

Aan het waterschap Zeeuws-Vlaanderen leverde Distrimex Pompen zes noodpompen met elk een capaciteit van 1500 kubieke meter per uur bij een druk van 2,5 bar. Elke pomp weegt 5200 kilo en wordt aangedreven door een Volvo-motor van 132 kilowatt. De pompen moeten in noodgevallen water over een afstand van 120 meter verplaatsen en dan een dijk over van 15 meter hoog.

Voor het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier combineerde BBA Pompen een motor die de opdrachtgever nog had staan met een nieuwe pomp. De set verplaatst 2300 kubieke meter per uur bij 0,7 bar. Het hoogheemraadschap verplaatst de combinatie met de eigen containerwagen.

Reageer op dit artikel