nieuws

Wortelgroei in gevel bibliotheek TU Delft

bouwbreed

delft – De noordgevel van de bibliotheek van de Technische Universiteit wordt onder handen genomen. In de holle profielen heeft zich zand en grond opgehoopt. Van onderaf vindt wortelgroei plaats in de afwateringskanalen. Bovendien is het kitwerk niet in orde. Verbeek BV Glas- en Kitwerk uit Delft neemt alle ruiten weg, vervangt het kitwerk, maakt […]

delft – De noordgevel van de bibliotheek van de Technische Universiteit wordt onder handen genomen. In de holle profielen heeft zich zand en grond opgehoopt. Van onderaf vindt wortelgroei plaats in de afwateringskanalen. Bovendien is het kitwerk niet in orde.

Verbeek BV Glas- en Kitwerk uit Delft neemt alle ruiten weg, vervangt het kitwerk, maakt de afvoer in de holle verticale staanders schoon en plaatst de ruiten terug.

De gevel met half-structurele beglazing loopt schuin omhoog en is daardoor kwetsbaar. Als het regent en de wind staat op de gevel, treedt al gauw lekkage op. Ook zijn veel ruiten door jeugd uit de omgeving ingegooid, meldt een medewerker van de technische dienst van de TU Delft. “Het blijft een zwakke gevel, maar nadat alle kit is vervangen en de staanders schoongemaakt, moet hij er weer tien jaar tegen kunnen.”

De bibliotheek is in 1997 gereedgekomen, ontworpen door Mecanoo en uitgevoerd door Van Oorschot Versloot Bouw, Boele & Van Eesteren. ING Vastgoed was de opdrachtgever.

Vanaf het begin is het gebouw geteisterd door lekkages. Het grasdak is in 1999 gerepareerd, maar de aansluiting met de gevel bleef lekken. Ook de kegel die boven het grasdak uitsteekt. lekte.

Reageer op dit artikel