nieuws

Woningbouwproductie begint op stoom te komen

bouwbreed

den haag – De woningbouwproductie begint volgens minister Dekker (VROM) “weer op stoom te komen”. Dit komt door de afspraken die de minister heeft gemaakt met twintig stedelijke regios om de productie tussen 2004 en 2009 op te krikken.

Tot en met 2010 trekt Dekker voor het stimuleren van voldoende woningbouw bijna 600 miljoen euro uit. Volgend jaar staat er 122 miljoen euro in haar begroting.

In 2010 moet door de bouw van zo�n 90.000 woningen per jaar het woningtekort zijn teruggebracht naar 1,5 procent. In heel Nederland wil Dekker tot 2010 445.000 nieuwe woningen gebouwd zien. Speciale aanjaagteams gaan zorgen dat problemen met de voorbereiding en de uitvoering worden verholpen. De teams waren al succesvol in Arnhem Schuytgraaf, Sittard-Geleen en in Drechtsteden/Spoorzone.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de woningcorporaties. Met hen is afgesproken, in ruil voor het vragen van hogere huurprijzen, dat ze de komende vijf jaar minimaal 110.000 nieuwe woningen bouwen. Voor een verruiming van het huurbeleid betalen corporaties volgend jaar ook voor het eerst mee aan de huurtoeslag (voorheen huursubsidie), zo kwamen Dekker en corporatiekoepel Aedes al eerder overeen. In totaal denkt VROM volgend jaar ruim 1,9 miljard euro aan huurtoeslag te moeten uitgeven.

Reageer op dit artikel