nieuws

Watertent doorstaat test glansrijk

bouwbreed

delft – Een grote kunststof tent die door condensatie drinkwater wint uit zout water en vervuild water. Een ideale oplossing voor landen rond de evenaar. De Waterpiramide, produceert dagelijks per vierkante meter tot 5 liter schoon water. Het eerste exemplaar in Gambia presteerde boven verwachting.

De piramide is ontwikkeld door het Delftse bedrijf Aqua Aero. Hij bestaat uit een speciale folie boven een bak met een laag zout of troebel water. Een op zonnecollectoren werkende ventilator zorgt voor een lichte overdruk. Een gespannen net over de piramidevormige tent houdt de vorm stabiel.

De zon verwarmt de binnenzijde. Daar loopt de temperatuur op tot wel zeventig graden. Het water verdampt, condenseert tegen het tentdoek en stroomt langs het doek naar beneden in een goot die dit water naar een aftappunt geleidt. Daar voegt Aqua Aero mineralen en een beetje chloor ter ontsmetting toe en het water is drinkbaar. Ook regenwater wordt gewonnen. Dit stroomt aan de buitenzijde in een vooraf gegraven goot, wordt gefilterd en verzameld om ook als drinkwater te worden verkocht.

Gepatenteerd

Het systeem zelf is niet nieuw, maar de gepatenteerde tentconstructie, die niet gevoelig is voor windvlagen of zware regenval, is dat wel. Hiermee is het mogelijk een groot oppervlak te overspannen en dagelijks 2 tot 3 kubieke meter schoon drinkwater te winnen.

Directeur M. Nitzsche van Aqua Aero plaatste persoonlijk deze zomer de eerste waterpiramide van tweehonderd vierkante meter in Gambia. “De opbrengst was zeer goed te noemen en de smaak werd door iedereen gewaardeerd,” zegt Nitzsche.

De tent en de installaties zien er volgens hem �high tech� uit. Dat is een voorwaarde om geaccepteerd en serieus genomen te worden. “Het is gek, maar in een land waar een schrijnend tekort is aan drinkwater, is iedereen wel perfect op de hoogte van de nieuwste mobiele telefoons en sportschoenen. In zo�n cultuur kun je niet aankomen met een houtje-touwtje-oplossing”.

De kunststof tent, de met zonnepanelen gevoede ventilator, de kunststof watercontainers en zuiveringfilters zijn onderhoudsvriendelijk en geven de medewerkers een bepaalde status waardoor zij zich gemotiveerd inzetten voor het waterwinproject.”

Nitzsche krijgt inmiddels veel verzoeken van ondernemers die een waterpiramide willen exploiteren. Uit Gambia zijn al verschillende vervolgaanvragen binnengekomen, maar ook is er belangstelling getoond vanuit andere Afrikaanse landen. Aqua Aero probeert nu op elk continent een demonstratieproject te starten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels