nieuws

VS staat voor grootste nieuwbouwoperatie ooit

bouwbreed

new orleans – De Verenigde Staten kregen eerder te maken met verwoestingen door natuurgeweld, maar nog nooit was de schade zo enorm als na orkaan Katrina. Experts verwachten dat er in de komende maanden 300 duizend tijdelijke huizen opgeleverd moeten worden om alle daklozen opnieuw te kunnen herhuisvesten.

Precieze aantallen zijn nog steeds niet bekend maar vaststaat dat ruim 140 duizend mensen uit Louisiana, Mississippi en Alabama tijdelijk in congreshallen en sportstadions leven. Nog eens enkele honderdduizenden verblijven in hotels, vakantieparken of bij familie of kennissen verspreid over het land. “Weliswaar zullen sommigen terug kunnen keren naar hun oude huis maar voor de meerderheid zullen we iets nieuws moeten bouwen. Een nog nooit vertoonde operatie in dit land,” stelt B. Gair via de e-mail. Gair is hoofd van de �taskforce hurricane housing� van de Federal Emergency Management Agency (FEMA), de veel bekritiseerde overheidsorganisatie voor noodhulp waarvan directeur M. Brown maandag aftrad. Gair hoopt in de komende tijd iedere twee weken 30 duizend – soms tijdelijke – huizen op te kunnen leveren. “De teller zal pas stoppen rond de driehonderdduizend. Zulke aantallen zijn echt bizar,” schrijft hij. “Zelfs na de aardbeving in San Fransisco in 1906 zijn er minder gebouwd heb ik me laten vertellen.” Om die aantallen te halen heeft de FEMA 25 zogenaamde �strike teams� ingesteld die de getroffen staten doorkruisen op zoek naar geschikte bouwgrond. “En dan gaat het niet om kleine projectjes voor 100 of 150 huizen. Er moeten er een paar duizend passen. We doen het Sovjetstijl nu.”

De strike teams onderhandelen met lokale overheden en grondbezitters over huur of koop van de grond. In de teams zitten medewerkers van Amerikaanse bouwgiganten als Fluor, Bechtel en Shaw die eerder al �no-bid-contracten� van enkele honderden miljoenen dollars binnenhaalden. Gair: “Die mannen zijn gewend om energiecentrales, vuilverbranders en olie-installaties in Saoedi-Arabië te bouwen. Volume en snelheid gaan nu even voor gezelligheid.”

Om te voorkomen dat er op het platteland gigantische, onpersoonlijke woonbarakken verrijzen wordt speciale aandacht aan scholen, winkels, restaurants en medische centra geschonken. “We moeten voorkomen dat het zo steriel wordt dat de mensen liever in een voetbalstadion blijven,” meldt Gair.

Het is niet bekend hoe lang de – in de Amerikaanse pers als FEMA-steden omschreven – nieuwbouw blijft staan. “In WOII zijn er tijdelijke dorpen voor scheepsbouwers gebouwd die nooit meer gesloopt zijn,” schrijft Gair. “Dat is nu niet de bedoeling. We willen New Orleans herbouwen.”

Reageer op dit artikel