nieuws

Trillingvrije buispaal met groutinjectie

bouwbreed Premium

wijchen – Absoluut trillingvrij en volledig grondverdringend noemt V. Potjes zijn alternatief voor de geheide stalen buispaal; een stalen buispaal met groutinjectie. De directeur van MKV Funderingstechnieken uit Wijchen ontwikkelde die met plaatsgenoot machinebouwer Ecodrie uit Wijchen. Potjes zegt met zijn investeringen in te spelen op de verwachte groei in de nieuwbouw en renovatie van funderingen.

Stalen buispalen met groutinjectie bestaan al langer maar het is tot op heden maar weinig bedrijven gelukt er een bruikbaar product van te maken, zegt Potjes. De opening waar het grout uitstroomt raakte snel verstopt. Daardoor liep de buispaal vast in de bodem omdat het grout ook als smeermiddel dient voor de paal. MKV en Ecodrie wisten voor dit probleem een oplossing te bedenken en lieten het resultaat patenteren. De oplossing bestaat uit onder meer een klepsysteem dat de buis openhoudt en een aangepaste boor die in elke bodem is te gebruiken. Ruim twintig proefprojecten voerde Potjes met de nieuwe methode uit met een volgens hem goed resultaat. De langste palen die het systeem tot nog toe in de grond bracht waren 22,5 meter. Crux Engineering uit Amsterdam voert de benodigde berekeningen uit.

Binnensteden

De stalen buispaal met groutinjectie kan in Potje�s visie worden gebruikt om bijvoorbeeld funderingen met verrotte houten palen te herstellen. Met de machine zijn ook verzakte bedrijfsvloeren weer op hoogte te brengen en funderingen te maken op krappe locaties in binnensteden. Voor het laatste kunnen ook goedkopere schroefmortelpalen worden gebruikt. Deze methode kan evenwel de bestaande bebouwing beschadigen. De boor onttrekt grond waardoor de bodem ontspant en de fundering kan verzakken. Het systeem van MKV verdringt daarentegen de grond en verhoogt daarmee de spanning in de bodem. Nader onderzoek moet uitwijzen of en hoeveel de waterhuishouding in zo�n verdichte bodem wordt verstoort.

Voor binnenwerk worden de palen in segmenten geleverd en aan elkaar geschroefd. Ook voor buitenwerk kan door middel van lassen uit segmenten een lange(re) paal worden gemaakt.

Tijdens het inbrengen wordt de paal doorlopend op en neer gehaald zodat het grout zich goed kan vermengen met de bodem eb de paal niet kan vastlopen. In de onderste anderhalve meter van de paal mengt het grout zich met het zand tot een brede betonachtige prop. Het resultaat genereert naar Potje�s mening �een gigantische draagkracht�. De palen die met het systeem worden gemaakt zijn volgens hem zettingsarm.

Ecodrie bouwde voor het verwerken van stalen buispalen met groutinjectie een machine met een breedte van 150 centimeter. De Wijchense machinebouwer levert over enkele weken een variant van 75 centimeter breed en over enkele maanden een uitvoering van 110 centimeter breed. Bij de machines hoort een aparte groutinstallatie die op een 3 meter lang platform is gebouwd. Om de afmetingen en de kwaliteit van de gevormde palen te kunnen garanderen werken MKV en Ecodrie momenteel met Huisman Elektrotechniek uit Elst aan een systeem dat automatisch de groutinjectie regelt. De installatie moet alle meetwaarden van het vormproces registreren die voor de opdrachtgever van belang kunnen zijn. Sw automatisering zorgt er ook voor dat een fundering op volledig identieke palen komt te staan.

Reageer op dit artikel