nieuws

Techniek versterkt dijk van binnenuit

bouwbreed Premium

heukelum – Geen zandzakken, kleibermen of damwanden om de dijken te versterken, maar lange nagels die het dijklichaam bij elkaar houden. Of geëxpandeerde kolommen die extra steun geven in de teen. Gisteren startte Rijkswaterstaat met het beproeven van twee innovatieve dijkversterkingsmethoden in de praktijk.

De twee technieken maken deel uit van het innovatieprogramma Inside van Rijkswaterstaat. Doel is om de dijken sterker te maken, zonder dat daarvoor extra ruimte nodig is. Vorig jaar ging al een praktijkproef van start met de zogenaamde �mixed-in-place�-techniek. Daarbij worden in de grond kolommen gemaakt door er cement doorheen te mixen, zodat de stabiliteit van het binnentalud wordt versterkt.

De technieken die sinds gisteren worden beproefd in de Diefdijk bij Heukelum zijn door andere combinaties bedacht. De ervaringen zijn inmiddels zo succesvol dat het ernaar uitziet dat bij Lekkerkerk binnenkort 300 meter dijk op die manier wordt versterkt.

Het consortium Delta-dike beproeft momenteel de �expanding columns�. In een geboord gat tot in het pleistocene zand diep onder de dijk wordt een injectiebuis neergelaten gehuld in een kous van geotextiel. Die kous wordt vervolgens onder hoge druk gevuld met een mengsel van cement-bentoniet. Zo ontstaat in de grond een kolom met een diameter van zo�n 80 centimeter die uithardt tot een druksterkte die vergelijkbaar is met die van zeer stevige klei. Een reeks kolommen voorkomt dat de dijk aan de binnenkant door opdrijven onderuit gaat.

Dijkvernageling

Boskalis en de andere partners in het consortium Squad experimenteren 50 meter verderop in de Diefdijk met de techniek van dijkvernageling. Die is in het buitenland al wel toegepast bij het stabiliseren van grondlichamen, spoordijken en berghellingen, maar nog niet bij waterkeringen. In een in het talud geboorde buis wordt een 40 millimeter dikke wapeningsstaaf neergelaten. Bij het trekken van de boorbuis wordt er groutmengsel in gespoten, zodat er 20 centimeter dikke nagels ontstaan die vooral op afschuiving worden belast Ze doen hun werk pas wanneer de dijk zich iets zet.

Volgens ir. G. Loman van Boskalis maken beide methoden een kans als ze technisch en financieel kunnen concurreren met stalen damwanden aan de teen van de dijk, een methode die nu vaak wordt toegepast als er weinig ruimte is. Die moeten vaak op een levensduur van vijftig jaar worden gedimensioneerd. Drie nagels boven elkaar hebben volgens Loman een vergelijkbaar effect en zijn iets voordeliger. Maar bovendien volstaan twee nagels al om aan de huidige maatgevende waterstanden te kunnen voldoen, wat de methode een stuk aantrekkelijker maakt. Investeringen kunnen deels worden uitgesteld, wat met damwanden niet kan.

Over twee weken maken de twee combinaties een deel van hun werk weer ongedaan. Squad gaat twee nagels trekken om te kijken hoe die zich daarbij houden. Delta-dike wil twee geëxpandeerde kolommen vrijboren. De onderzoekers zijn vooral benieuwd hoe de worstkolom die is ontstaan zich gedraagt rondom het �loodje�, de klem waarmee het geotextiel op de injectiebuis is bevestigd. Beide methoden worden de komende tijd ook nog uitvoerig getest in het laboratorium van GeoDelft.

Reageer op dit artikel