nieuws

Slanker Kadaster schrijft 16 miljoen euro in boeken bij

bouwbreed Premium

apeldoorn – Het Kadaster heeft in de eerste helft van het jaar 18 miljoen euro meer verdiend dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Na het verlies van 2 miljoen vorig jaar, schreef de vastgoedspecialist in de eerste zes maanden dit jaar 16 miljoen euro in de boeken bij.

De directie van het Kadaster is overtuigd de stijgende lijn goed te pakken te hebben. Dit jaar wordt in Kadaster-on-line mogelijk alle eigendommen van een persoon landelijk in te zien. Tot dusverre bestond slechts inzage per Kadastervestiging. In de herfst gaat – met het Kadaster als aandeelhouder – het Europese vastgoedportaal Eulis proefdraaien. Bovendien wordt de index voor de woningwaarde uitgebreid tot meerdere woningtypen waardoor het nut voor de particuliere huizenzoek aanzienlijk toeneemt. Een belangrijke verandering waarvan het Kadaster hoge verwachtingen heeft, is de mogelijkheid voor notarissen om vanaf deze maand elektronisch de stukken te kunnen aanleveren.

De stevige winst van het Kadaster vloeit voor een groot deel voort uit drastische saneringen. De bedrijfslasten daalden met 8 miljoen euro, in hoofdzaak door het schrappen van 120 arbeidsplaatsen. De stijging van de bedrijfsopbrengsten met 10 procent tot 111 miljoen euro vindt haar oorzaak vooral in de met 7 procent toegenomen akten en hypotheekstukken. Kadaster-on-line noteerde een stijging van de verkoopcijfers van 20 procent. De uitvoerige reclamecampagne gaf een belangrijke impuls aan de verkoop via het internet. Extra inkomsten kwamen binnen door de hausse aan koopsomoverzichten vanwege de aanslagen WOZ-belasting in maart.

Reageer op dit artikel