nieuws

Schiphol wil grenzen geluid tijdelijk anders

bouwbreed

schiphol – Schiphol wil de geluidsgrenzen tijdelijk aanpassen. Wegens groot onderhoud maakt de luchthaven volgend jaar vaker gebruik van de Buitenveldertbaan. Voor zes meetpunten rondom deze start- en landingsbaan wil Schiphol de geluidsnormen oprekken. Als dit niet gebeurt, veroorzaakt het vliegveld daar meer herrie dan wettelijk is toegestaan. Schiphol heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat […]

schiphol – Schiphol wil de geluidsgrenzen tijdelijk aanpassen. Wegens groot onderhoud maakt de luchthaven volgend jaar vaker gebruik van de Buitenveldertbaan. Voor zes meetpunten rondom deze start- en landingsbaan wil Schiphol de geluidsnormen oprekken. Als dit niet gebeurt, veroorzaakt het vliegveld daar meer herrie dan wettelijk is toegestaan.

Schiphol heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat gevraagd de wet tijdelijk aan te passen. Deze Wet luchtvaart biedt de mogelijkheid om de geluidsnormen voor groot onderhoud te veranderen, aldus de luchthaven gisteren.

In mei volgend jaar verricht Schiphol gedurende vijftien dagen groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan. In augustus en september gebeurt dat gedurende vijftien dagen aan de Aalsmeerbaan. De geluidsnormen van zeven meetpunten bij deze banen kunnen naar beneden worden bijgesteld.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) liet gisteren weten dat van 5 september tot en met 14 oktober dit jaar �s middags niet drie maar vier banen gelijktijdig worden gebruikt. Het gaat om een proef. LVNL moet rekening houden met de groei van het luchtverkeer. Het is volgens de organisatie efficiënter om op sommige momenten van de dag vier banen tegelijkertijd te gebruiken. De proef vindt plaats binnen de huidige geluidsgrenzen.

Reageer op dit artikel