nieuws

Risicos Bossche parkeergarage zwaar onderschat

bouwbreed

den bosch – De gemeente Den Bosch heeft de risicos bij de realisering van de ondergrondse automatische parkeergarage onder het stadskantoor onvoldoende ingeschat.

Formeel hebben partijen zich wel aan hun bevoegdheden gehouden, toch hadden ze zich alerter en kritischer moeten opstellen. Dat concludeert bureau Berenschot, die op verzoek van de gemeenteraad onderzoek deed naar de bestuurlijke gang van zaken rond de parkeergarage.

De volautomatische garage voor had begin 2003 door CVSS moeten worden opgeleverd. Na veel vertraging en technische problemen ging de parkeergarage aan het begin van dit jaar dicht.

Uit het rapport van Berenschot blijkt dat het college veel heeft overgelaten aan de gemeentesecretaris en het ambtelijk apparaat. De gemeentesecretaris heeft het college niet laten weten dat hij koos voor een volautomatisch parkeersysteem, wat aanvankelijk niet het plan was. Dat hoefde hij formeel ook niet te doen, maar achteraf was het verstandiger geweest om het college bij het besluit te betrekken en de raad te informeren, meent het onderzoeksrapport.

De keuze van een volautomatisch parkeersysteem brengt nu eenmaal extra risico�s met zich mee. Dat heeft de gemeente ook wel onderkend, maar geen verdere actie ondernomen. Den Bosch had bijvoorbeeld extra expertise kunnen inhuren.

Berenschot heeft ook kritiek op de niet-openbare aanbesteding. CVSS had van meet af aan al een voorsprong, die van invloed is geweest op het programma van eisen en uiteindelijk de offerteaanvraag.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels