nieuws

Open depot ontsluit maquettes NAi

bouwbreed

ROTTERDAM – Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft er sinds gisteren een dependance bij in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Het Open Maquettedepot toont permanent honderden modellen die voorheen verborgen lagen in de kelders van het NAi

“Als beheerder van de rijkscollectie maquettes maken we met dit depot een flink deel van onze collectie permanent zichtbaar voor het publiek en is ons ruimtetekort opgelost”, zegt NAi-curator R. van der Lugt. Voorlopig althans, want terwijl het aantal bouwtekeningen door de opkomst van de computer drastisch terugloopt, blijven de maquettes toestromen. De naar schatting één miljoen tekeningen van 650 architecten zijn nog wel weg te bergen, maar de steeds verder uitdijende collectie maquettes – momenteel ruim duizend – begon problematisch te worden.

De afgelopen weken werden vierhonderd ervan overgebracht naar de Schiehal 1 van de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek Van Nelle, waarin het NAi een klimaatbox liet bouwen. Een maquette van het bekendste voorbeeld van het Nieuwe Bouwen – deze week op de kop af 75 jaar oud – staat pontificaal bij de entree van het nieuwe maquettedepot. Architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt maakte eind jaren twintig een fraai gedetailleerd model van het glasrijke fabrieksgebouw met zijn karakteristieke luchtbruggen.

Andere architecten gingen anders te werk. In de stapelrekken zijn ook maquettes te vinden van ecologisch architect Teun Verstand, die – uit overtuiging – uitsluitend met gerecycled materiaal werkte. Zijn maquettes zijn opgebouwd uit luciferdoosjes en leeggelepelde eierdoppen. De grootste maquette is ongeveer 4 bij 5 meter groot, de kleinste niet groter dan een hand. Goed vertegenwoordigd is het werk van Rem Koolhaas� OMA – het NAi bezit 90 procent van alle OMA-maquettes. Andere architecten mogen blij zijn dat ze er bij zijn. Van der Lugt: “We willen vooral gebouwen met belang voor de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur.” De fragiele gipsen maquettes van de ontwerpcompetitie voor het Rotterdamse stadhuis worden hier binnenkort gerestaureerd en tentoongesteld.

Aanstaande zaterdag is het depot voor het eerst open voor publiek, daarna iedere zondag en na afspraak.

Reageer op dit artikel