nieuws

No-dig vereist bestemmingsplan bodem

bouwbreed

rotterdam – No-dig, het aanleggen van ondergrondse leidingen en tunnels zonder sleuven te graven, komt in toenemende mate in conflict met andere ondergrondse logistieke systemen en infrastructuur. Daarom is het opstellen van een bestemmingsplan voor de ondergrond een noodzakelijke voorwaarde voor het succes van No-Dig in de toekomst. Zonder regels, bestemmingsplan en accurate registratie zijn ongevallen niet uit te sluiten.

Met die boodschap richtte ir. J.W. Bosch, hoogleraar ondergrondse infrastructuur aan de TU Delft, zich tot de politiek. Hij sprak op de conferentie �No-Dig 2005� in Rotterdam, die was georganiseerd door de Netherlands Society for Trenchless Technologies (NSTT). Bosch: “De tendens is dat publieke tunnels en logistieke systemen minder diep komen te liggen en dat de sleufloze technieken zoals horizontaal gestuurd boren en microtunneling dieper gaan. Het is duidelijk dat deze twee botsen.” De hoogleraar noemde voorbeelden uit Amsterdam, waar in de eerste week boren meteen een hoofdgasleiding en later een vergeten riool werden geraakt. Het eerste leidde tot de ontruiming van woningen en hotels, het tweede tot het in beweging komen van enkele gebouwen. Als de ondergrond accuraat in kaart zou zijn gebracht en de coördinatie en communicatie vlekkeloos zouden verlopen, hoeven zulke ongevallen niet voor te komen.

Gelukkig is het aantal ongelukken met sleufloze technieken minimaal, stelt ir. G. Arends, directeur internationale zaken van de NSTT en hoogleraar aan de TU Delft. Dat is onder andere te danken aan de vooruitgang van de elektrotechniek en de aandacht voor wetenschappelijk onderzoek. Moderne apparaten zenden signalen uit die bovengronds worden opgevangen. Zij geven een aanvulling op de informatie, verkregen uit sonderingen. Sleufloze technieken gaan tot 6 of 7 meter diep. Het is nog niet mogelijk om de ondergrond in kaart te brengen met radar. Maar de No-dig-wereld heeft veel aandacht voor onderzoek. “Men wil meer weten over de bodem, over het proces en over de nauwkeurigheid van de boring”, aldus Arends. Hij benadrukt dat de ondergrond veel meer kleine infrastructuur bevat dan men meestal denkt. “In de Nederlandse bodem ligt naar schatting voor 110 miljard euro vervangingswaarde aan leidingen en kabels. Jaarlijks moet voor bijna 2 miljard euro worden vernieuwd, verspreid over de gemeenten.”

Tijdens de conferentie werden de No-Dig Awards 2005 uitgereikt. De prijs voor projecten ging naar het Riva Vertical Bore-project in Italië, uitgevoerd door Trenchless Technology Italia. De award voor producten was voor het Shieldliner Pipelining System uit Australië, waarmee bestaande leidingen kunnen worden voorzien van een structurele lining of een coating.

J. Matthews van het Trenchless Technology Center van de Universiteit van Louisiana in de Verenigde Staten ontving een award voor interactieve software die helpt een keuze te maken uit de vele bestaande sleufloze technieken. Prof.dr.ing. R. Stein van Stein & Partner uit Bochum in Duitsland kreeg een prijs voor Unitracc, het Underground Infrastructure Training and Competence Center. Het bestaat uit een website en software om kennis en ervaring op te doen. Het systeem is in het Duits ontwikkeld, maar over enkele maanden komt een versie in het Engels beschikbaar.

Reageer op dit artikel