nieuws

Nieuwe lamp van LG levert licht met microgolven

bouwbreed

almere – Het Plasma Lighting System van LG Electronics levert licht met microgolven. Door deze techniek gaat het systeem volgens de fabrikant uitermate zuinig om met energie.

De lamp kan mede door het lagere energieverbruik zo�n 20.000 uur mee en vermindert in de berekening van het bedrijf de onderhoudsuitgaven met een kwart vergeleken met conventionele lampen.

Het licht van de nieuwe lamp benadert in LG�s visie het karakter van zonlicht meer dan �gewone� lampen en laat kleuren niet verbleken. Daarmee verbetert het zicht. De lamp straalt volgens de fabrikant ook minder ultraviolet- en infrarood licht uit. Het licht wordt in een brede bundel verspreidt. Op een hoogte van 2,3 meter is de verlichtingssterkte in het centrum van de bundel 8320 lux en op 9,2 meter hoogte 520 lux. De kleurtemperatuur bedraagt zo�n 6000 graden Kelvin. De microgolven waarmee de PLS licht genereert veranderen een hoeveelheid zwavel in een plasma. Dit geïoniseerde gas heeft een temperatuur van meer dan 10.000 graden Celsius.

Toepassingen

De Koreaanse producent adviseert de PLS voor onder meer de openbare verlichting en industriële toepassingen die meer dan 300 watt aan licht vergen. LG ziet daar een forse markt waarop rond 2015 ruim een miljard euro kan omgaan. De nieuwe lamp kan zo�n 22 procent van de industriële verlichting leveren en ruim 78 procent van de openbare verlichting. LG werkt sinds 1999 aan de PLS en investeerde tot nog toe ongeveer 200 miljoen euro in de ontwikkeling. Het bedrijf liet wereldwijd ruim duizend varianten van deze lamp installeren voor technische metingen. De producent sloot een overeenkomst met vijf Koreaanse lichtfabrikanten en bekijkt de kansen voor samenwerking met buitenlandse bedrijven.

LG monteerde de nieuwe lamp in de armaturen NYX 900, Iris 900 PI en EOS 300. De NYX 900 geeft 900 watt en levert licht van 90 lumen per watt. Dit armatuur voor buiten gaat ruim 20.000 uur mee. De EOS 300 is bedoeld voor onder meer de openbare verlichting en levert eveneens 90 lumen per watt. De lamp gaat minstens 30.000 uur mee. De Iris 900 is bedoeld voor binnen en levert eveneens 900 watt bij 85 lumen per watt.

Reageer op dit artikel