nieuws

Niet elk gebrek gevolg van bouwfout

bouwbreed

den haag – Faalkosten jagen de bouw weliswaar op hoge kosten, maar niet elk gebrek aan een gebouw is het gevolg van een bouwfout. Dat stellen de samenstellers van het bij SDU uitgevers verschenen Zakboekje Bouwgebreken 2005-2006.

Gebouwen moeten aan veel – soms tegenstrijdige – en vaak ook steeds hogere eisen voldoen, terwijl nieuwe technieken, materialen en producten aan de orde van de dag zijn. “Het is dus geen wonder dat er wel eens iets fout gaat,” aldus de samenstellers van het zakboekje. Bouwgebreken ontstaan volgens hen vooral door een communicatiestoornis tussen bouwpartijen en/of instanties en uiteraard ook door gewone ontwerpfouten.

Maar niet elk gebrek is daaraan te wijten: “Een gebouw is bijna altijd een compromis tussen wat wordt verlangd en wat mogelijk is. Dus wat technisch verantwoord is en wat betaalbaar is. Tenslotte is de kwaliteit van een bouwwerk sterk afhankelijk van de mate waarin onderhoud heeft plaatsgehad.”

Maar als het eenmaal zover is dan kan het handig zijn snel inzicht te krijgen in oorzaak, oplossing en herstelkosten van een bouwgebrek. Op verzoek van SDU uitgevers heeft Multi Consultants uit Doetinchem voor de editie 2005-2006 ruim honderd specifieke, veel voorkomende bouwgebreken geselecteerd. In negen rubrieken, van fundering/kelder, gevel, dak, vloer/trap/plafond en binnenwanden/kozijnen tot aan schilderwerk en installaties passeren deze bouwgebreken de revue.

Het Zakboekje Bouwgebreken telt 240 pagina�s in handzaam formaat, kost 79 euro en is te bestellen via www.sdu.nl/bouw.

Reageer op dit artikel