nieuws

Nederlandse watersector heeft concurrentieprobleem

bouwbreed

delft – Hoewel Nederland wereldwijd gezien wordt als een waterland, staat de concurrentiepositie van de watersector onder druk.

De export neemt wel toe, maar kan de groei van de wereldmarkt niet bijbenen. Aan de kennis ligt het niet. De branche is niet slagvaardig genoeg en de bedrijven en onderzoeksinstanties werken onvoldoende samen. Dat blijkt uit het rapport Een wereld om water van het Netherlands Water Partnership (NWP), een organisatie van bedrijfsleven en overheid.

De afgelopen tien jaar heeft de sector, waartoe onder meer bagger- en drinkwaterbedrijven en de waterschappen behoren, de export verdubbeld. De jaarlijkse groei bedroeg 7 procent. De wereldmarkt groeit elk jaar echter veel harder, namelijk met 11 procent.

Nederland telt erg veel kleine bedrijven en onderzoeksinstellingen, die niet zijn opgewassen tegen buitenlandse concurrentie. Ze zouden wel een goed beeld hebben van de Nederlandse markt, maar slechts een beperkt beeld van de wereldwijde mogelijkheden. Ook ontbreekt het aan een samenhangend beleid. (anp)

Reageer op dit artikel