nieuws

Miljoenen voor aanpak stationsgebieden

bouwbreed

den haag – De gemeenten Assen en Rotterdam krijgen respectievelijk 5 en 8,9 miljoen euro van minister Dekker (VROM) voor de aanpak van de stationsgebieden.

Voorts trekt ze ruim 1,2 miljoen euro uit voor de grootscheepse bodemsanering van de voormalige vuilstort Volgermeerpolder (ook wel Vogelmeerpolder), ten noorden van Amsterdam.

De ontwikkelingsas Station-Centrum-Kloosterveen in Assen verdient volgens VROM-minister Dekker een bijdrage omdat er veel aandacht is voor kwaliteit, duurzaamheid, veiligheid, voorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte. Er komt onder meer een cultureel kwartier met een theater, bioscoop en een ondergrondse parkeergarage. Het plan moet ervoor zorgen dat de westkant van Assen een logische verbinding krijgt met het gebied rond het station.

Rotterdam krijgt het geld voor het gebied rond het metro- en busstation Zuidplein. Naast een nieuwe inrichting van de openbare ruimte en een betere toegankelijkheid van scholen en het ziekenhuis, gaat het om nieuwbouw van woningen, horeca, winkels en parkeervoorzieningen.

De Volgermeerpolder, in nationaal landschap De Groene Long, moet na de sanering toegankelijk worden voor een breed publiek door de aanleg van 14 kilometer aan wandeldijkjes, een kanoroute en fietspaden.

Dekker ziet dit plan als een kans voor een economische impuls in het gebied.

De twee steden en de Volgermeerpolder krijgen de subsidie uit het Budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK). Uit dit potje worden in totaal 19 projecten gesteund die de ruimtelijke kwaliteit of het landelijk gebied verbeteren.

Eerder dit jaar kregen projecten als het Europapark Groningen (7 miljoen), Nieuw Zaailand Leeuwarden (10), Maasterras Dordrecht (7,2), Spoorzone Tilburg (13,8), Rijnboog Arnhem (14,5) en het Hoeksche Waard Vlietproject (2,97) subsidies uit BIRK.

Reageer op dit artikel