nieuws

Les in collectief particulier opdrachtgeverschap

bouwbreed

apeldoorn – Apeldoorn brengt woningzoekenden de kneepjes bij van het collectief particulier opdrachtgeverschap.

“De mogelijkheid om op die manier een eigen huis te bouwen, is nog weinig bekend onder de bevolking”, weet K. Stiksma. Ze leidt namens de gemeente het hierop gerichte project Samen Bouwen. Reden voor actie.

Eind deze maand begint een cursus waarin de deelnemers krijgen uitgelegd wat de mogelijkheden zijn en wat er allemaal bij komt kijken.

Dit gebeurt in samenwerking met het plaatselijke architectuurcentrum Bouwhuis. Het aantal aanmeldingen blijkt overweldigend. Zo�n honderd mensen willen meedoen, terwijl er maar voor 25 plaats is.

“We overwegen in elk geval de cursus in het voorjaar opnieuw aan te bieden.”

Particulier opdrachtgeverschap heeft een belangrijke plaats in het gemeentelijk beleid. “Op de twee grote uitleglocaties maar ook binnenstedelijk is er een flink aantal kavels voor gereserveerd”, geeft Stiksma aan.

Roodgloeiend

Met het individuele opdrachtgeverschap blijkt het aardig te lopen maar het “gezamenlijk bouwen”, waarnaar haar project Samen Bouwen” is genoemd, moet nog grotendeels van de grond komen. Op de vrije kavels in de gemeente verschijnen tot nu toe vooral duurdere, vrijstaande woningen. Met name het collectief opdrachtgeverschap blijkt echter ook heel geschikt voor betaalbare woningen. “Verder kan het zich richten op bijzondere ontwerpen en bouwwijzen.”

Sinds de aankondiging van de cursus staat de telefoon bij de gemeente volgens haar “roodgloeiend” door bedrijven die zich aanbieden een rol te spelen in het collectieve opdrachtgeverschap. “Taken delegeren aan een ontwikkelaar is mogelijk, maar wij willen wel dat het initiatief daarvoor van de – toekomstige – bewoners komt.”

Reageer op dit artikel