nieuws

Landhuis Trompenburg blijft bijzonderheid

bouwbreed Premium

s graveland – De restauratie van het 17e eeuwse Landgoed Trompenburg in s Graveland is na ruim drie jaar afgerond. Komende vrijdag wordt de voltooiing van de restauratie officieel gevierd, zaterdag wordt het landhuis tijdens Nationale Monumentendag voor het eerst weer opengesteld voor publiek.

Met de afronding van het werk aan landgoed Trompenburg is een lange periode van een bijzonder project afgesloten voor aannemingsbedrijf Jurriëns Bouw. Bijzonder om verschillende redenen.

Volgens E.J. Jurriëns, directeur van het gelijknamige bedrijf zijn er weinig van dit soort monumentale woonhuizen die nog zo in de oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven. “Vaak wordt er veel verspijkerd aan monumenten die als woning worden gebruikt, maar bij Trompenburg viel dat erg mee. Het is heel authentiek gebleven.”

Ook de werkwijze was bijzonder. Zelden heeft de aannemer een monument mogen restaureren waarbij zo weinig compromissen gesloten hoefden te worden. “We hebben bijna geen concessies hoeven doen. Goed restaureren is heel bewerkelijk, je moet altijd een midden zien te vinden tussen de tijd die iets kost en hoe goed je het wilt uitvoeren. Vaak moet er worden gehaast, maar in dit geval konden we de tijd nemen die we nodig hadden om alles zo goed mogelijk te herstellen.”

Zo moesten er voor het herstellen van de buitenmuren grenen delen worden geïmporteerd uit Noorwegen, die pas na lang zoeken werden gevonden. Het verfsysteem werd speciaal gemaakt volgens een sinds lange tijd niet meer gebruikte methode, en dat gold ook voor het glaswerk. Het dak werd met Duitse lei op oud-Duitse manier gedekt. En het voegwerk van de stenen gevelmuren moest opnieuw gevoegd, maar met kalk. Het gebruik van cement was uit den boze. Bij het maken van de vloer kwam een verrassing tevoorschijn. Onder de vloerdelen lagen eeuwenoude houtkrullen als isolatiemateriaal. Ze zijn schoongemaakt, geconserveerd en geïmpregneerd. En nu dienen ze weer als isolatie.

Het meest bijzonder vond Jurriëns de schilderingen die onder dikke verflagen verstopt zaten en tijdens de restauratie tevoorschijn kwamen. Jurriëns: “En niet alleen in de grote zalen, maar door werkelijk het hele gebouw.”

De openingsceremonie van Trompenburg valt samen met het 25-jarig bestaan van de Vakgroep Restauratie, de branchevereniging van Nederlandse restauratiebouwbedrijven. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de vakgroep de zogeheten Gouden Estafette geïnitieerd. Leden van de vakgroep worden in de gelegenheid gesteld om vergulde elementen te restaureren en terug te geven aan monumenten door het hele land. In het kader van de Gouden Estafette biedt Jurriëns Bouw vrijdag de vergulde windvaan van het landhuis Trompenburg aan de eigenaar van het landhuis, de Rijksgebouwendienst aan.

�We hebben bijna geen concessies hoeven doen�

Reageer op dit artikel