nieuws

Kamer tegen miljoenen voor windmolenparken

bouwbreed

den haag – Een kamermeerderheid van VVD, CDA en LPF voelt er niets voor dat het kabinet weer vele honderden miljoenen gaat stoppen in subsidie-slurpende windmolenparken.

Wat de Tweede Kamer betreft gaat er veel meer geld naar andere vormen van duurzame energie. Gisteren werd bekend dat na de VVD en de LPF ook het CDA grote bedenkingen heeft over de plannen van minister Brinkhorst (economische zaken) voor windenergie. Volgens het CDA is windenergie “uitontwikkeld”. De fractie verwacht niet dat er nog grote technologische doorbraken komen die de windmolenparken rendabeler maken.

Brinkhorst komt op prinsjesdag met het plan om tot 2013 1 miljard te besteden aan windenergie. De VVD heeft daarmee al langer moeite, vooral omdat windenergie elektriciteitscentrales niet overbodig maakt en Nederland daarom volgens de liberalen aanstuurt op een dure energievoorziening. Eerder dit jaar besloot Brinkhorst voorlopig geen nieuwe subsidieaanvragen voor windmolenparken op zee in behandeling te nemen omdat er te veel aanspraak op de regeling werd gemaakt. Met het extra geld op prinsjesdag wil hij de subsidie weer volop mogelijk maken.

Het CDA vindt echter dat Brinkhorst zich te eenzijdig richt op windenergie. De partij stemt alleen in met subsidie voor windenergie als het gaat om de ontwikkeling van geheel nieuwe technieken. De fractie vindt dat het geld moet gaan naar andere vormen van duurzame energie zoals �schoon fossiel�, zonne-energie en kleine biomassacentrales.

Reageer op dit artikel