nieuws

Installateurs zijn geen belastinginspecteurs

bouwbreed

zoetermeer – Uneto-VNI wil dat de heffing over de lease-auto in de loonbelasting blijft en niet zoals nu voorgesteld in de inkomstenbelasting. Werkgevers in de installatiebranche zijn geen belastinginspecteurs is het credo.

De installatiebranche vreest dat de maatregel rond het �door de werkgever ter beschikking gestelde vervoer�, zoals het officieel heet en waaronder ook bestelwagens van de zaak vallen, de verhouding tussen werkgevers en werknemers geen goed doet. De werkgever moet controleren of de werknemer privé niet meer dan 500 kilometer per jaar rijdt. Doet hij dat wel dan volgt bijtelling waardoor de alsnog een paar duizend euro belasting moet worden betaald.

In de huidige regeling die in de loonbelasting zit, rekent een werknemer zelf af met de fiscus. Nu alles via de inkomstenbelasting gaat lopen, moet de werkgever maandelijks de verschuldigde belasting en premies inhouden.

Daar zit dan nog niet een het grootste probleem. Fout gaat het als de werknemer heeft gezegd niet meer dan 500 kilometer privé te rijden, maar daar in december een paar kilometer overheen gaat. Gevolg is een naheffing plus fikse boete die de werkgever maar weer moet zien terug te krijgen van de werknemer.

“Afgezien van de ongezonde relatie die zo tussen werkgever en werknemer kan ontstaan – privacy wordt dan immers met voeten getreden – moet de werkgever ook per werknemer een tijdrovende administratie controleren. Bovendien heeft de fiscus er niet aan gedacht dat in de praktijk van een installatiebedrijf lang niet iedereen steeds in dezelfde wagen rijdt. Dat maakt controle nog ingewikkelder”, zegt Uneto-VNI-voorzitter J. Heeres.

Het probleem is eerder al gesignaleerd door de accountants van Ernst & Young. Die raden werkgevers aan altijd de inhouding te plegen om zo boetes te vermijden. Mocht de werknemer het daar niet mee eens zijn, dan moet die klagen bij de belastinginspecteur.

Reageer op dit artikel