nieuws

Innovatie is sleutelwoord voor succes

bouwbreed

keulen – Niet publiek-private samenwerking maar innovatie is het sleutelwoord om succesvol grote stedelijke problemen aan te pakken. Dat was gisteren in Keulen de boodschap van Volker Wessels bestuursvoorzitter H. Hazewinkel tijdens een jubileumbijeenkomst van de Duits-Nederlandse Handelskamer.

“Hard nodig hebben we marktinnovatie en sociale innovatie”, aldus Hazewinkel op het treffen gewijd aan stedelijke uitdagingen van de honderdjarige handelskamer. “Utrecht had een groot probleem met vijf achterstandsscholen die kampten met een toevloed aan zwarte mensen. De stad had niet voldoende geld om de scholen te renoveren. Wij hebben gezegd: geef ons het budget, dan gaan we een oplossing bedenken. Met als resultaat uit publiek-private samenwerking betere scholen dan de gemeente voor mogelijk had gehouden”.

Een ander voorbeeld dat Hazewinkel zijn overwegend Duitse gehoor voorhield is de wijze waarop Keulens partnerstad Rotterdam werkloze afgestudeerden met een hogere beroepsopleiding aan werk helpt. “Van de goed opgeleide vrouwen – van buitenlandse komaf – bleef 80 procent zonder baan. Burgemeester Opstelten vond dat we zoiets niet kunnen laten gebeuren en riep tien grote Rotterdamse bedrijven te hulp. Gevolg? Al de vrouwen zijn aan het werk”.

Voorzitter K. Kraemer van de Bond Duitse Architecten verzekerde in Keulen dat de creativiteit van Nederlandse oplossingen in hoog aanzien staan. “Duitsers kunnen het Nederlandse product erg goed waarderen. Zelf rijd ik tot mijn grote plezier een Hollandse fiets. Twee keer al is mijn karretje door een ander meegenomen”.

Hazewinkel waarschuwde dat het ogenschijnlijk zo voortvarende Nederland momenteel vast dreigt te lopen in bureaucratie. “Tien jaar geleden zijn we begonnen grote overtollige industrieterreinen voor hergebruik geschikt te maken. We zien nu dat de samenwerking die zo goed was geblokkeerd raakt, waardoor de innovatie geen stap meer verder komt. Iedereen heeft te maken met dezelfde Europese regels? Waarom lopen we dan nu net in Nederland vast? De Britten hebben in de praktijk veel meer mogelijkheden. Laten we niet verzanden in bureaucratie. De moed van de overheden. Dat maakt het verschil”.

Infrastructuur

Burgemeester F. Schramma van Keulen benadrukte het belang van een goede infrastructuur voor zijn stad. “Op onze ring om de stad komen tien snelwegen uit naar alle richtingen. Bovendien is Keulen een van Europa�s belangrijkste spoorknooppunten en hebben we het na Frankfurt grootste vrachtvliegveld van Duitsland”.

Topambtenaar B. Streitberger, verantwoordelijk voor stadsontwikkeling, kondigde aan een proef te willen nemen door gemeentelijke wegen uit te geven in publiek-private samenwerking. Pps-scholen zijn in Keulen al praktijk.

Reageer op dit artikel