nieuws

Ingebouwde elektronica stemt bij tapijt tot nadenken

bouwbreed Premium

den bosch – Inbraakalarmering, ingebouwde nood- of amusementsverlichting, of via sensoren in het tapijt stofzuigrobots de juiste weg wijzen. Als tapijt eenmaal slim wordt dan laat het niet alleen maar over zich lopen. Volgens leverancier van vloersystemen Mommersteeg zal het eerste denkende tapijt eind 2006 op de markt komen.

Mommersteeg vertegenwoordigt de Duitse tapijtfabrikant Vorwerk. Dit bedrijf is een overeenkomst aangegaan met elektronicaproducent Infineon uit München voor de ontwikkeling van een zogenaamd intelligent tapijt. Door in of onder het tapijt bedrading en sensoren aan te brengen zijn meerder functies mogelijk.

Zo wordt bij Infineon gewerkt aan een draadloos geleidingssysteem voor stofzuigrobots. Met behulp van radiogolven (RFID-techniek) kan de robot nauwkeurig worden gestuurd. De huidige robotstofzuigers zijn namelijk niet helemaal op hun taak berekend. Hun navigatiesysteem op basis van ingebouwde infraroodsensoren werkt in de praktijk te onnauwkeurig, waardoor ze nog wel eens een plekje overslaan. Bij de radiogolven-techniek is de positionering veel exacter te maken én kan de robot nog even worden teruggestuurd voor een nieuw zuigrondje.

Inbraakbeveiliging

Door projecttapijt te voorzien van een -ingeweven- bedrading wordt het mogelijk om elke niet-toegestane betreding van een ruimte exact en direct te signaleren. Ongenode gasten verraden zichzelf dus onmiddellijk.

Bovendien kan het intelligente tapijt bijvoorbeeld worden gebruikt als lichtschakelaar of -afhankelijk van het aantal personen in een ruimte- voor het instellen van de ideale temperatuur of de mate van luchtverversing. Om al die signaleringen en aansturingen mogelijk te maken wordt het tapijt gekoppeld aan een computersysteem.

Tijdens VloerTotaal wil Mommersteeg in stand 351 een voorproefje laten zien van tapijt met elektronica.

Reageer op dit artikel