nieuws

Indexator rondt programma Rototilt af

bouwbreed

neumünster – Een Rototilt voor gravers van 7 tot 11 ton. Indexator uit het Zweedse Vindeln demonstreerde deze noviteit op de vakbeurs Nordbau in het Duitse Neumünster. De fabrikant levert met deze nieuwe toevoeging een tiltrotator voor gravers 3 tot 30 ton.

De nieuwe Rototilt RT30 heeft dezelfde constructie als de andere tiltrotators. Het systeem zit in een gegoten behuizing, de tiltcilinders zijn gehard en het wormwiel van de rotator draait in een oliebad. Indexator biedt de keuze uit enkel- en dubbel werkende tiltcilinders. De constructie beweegt graafemmers met een inhoud tot 0,45 kubieke meter. Met 50 liter olie per minuut draait de rotator in 7 seconden 1 keer rond. De rotator weerstaat een uitbreekkracht tot 70 kilonewton.

De praktijk leert dat de tiltrotator geen zwakke schakel is tussen de giek en het gereedschap die kan afbreken. De verschillende varianten zijn ontworpen voor een bepaalde klasse machine en berekend op de krachten die bij deze specifieke machines optreden. De Rototilt verlengt de giek met ruim 45 centimeter. Het systeem wordt via een snelwisselaar aan de giek bevestigd of met een vaste koppeling. Het gereedschap zit met een mechanische of een hydraulische snelwisselaar aan de tiltrotator vast.

Machinisten kunnen met een Rototilt preciezer werken, vindt Indexator. De machinist hoeft de machine minder te bewegen omdat de tiltrotator alle bewegingen maakt. Daardoor wordt de bodem minder verdicht. Een voordeel dat vooral in de groene sector van belang is. De kleinste uitvoering van de Rototilt kost zo�n 6000 euro en de grootste zo�n 30.000 euro. De uiteindelijke prijs hangt af van de gewenste uitvoering en de besturing.

Reageer op dit artikel