nieuws

Heijmans gaat weer op overnamepad

bouwbreed

Joost Zwagaamsterdam – Heijmans, groot geworden door het opslokken van kleinere bedrijven, denkt voorzichtig weer aan overnames. Dat zei bestuursvoorzitter G. Hoefsloot gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Door de bouwfraude-affaire en de krimpende bouwmarkt was het Rosmalense bouwconcern afgelopen jaren beduidend minder actief op de overnamemarkt dan voorheen. Niet dat de Brabanders helemaal geen acquisities meer pleegden – in Engeland werd nog Leadbitter ingelijfd – maar verhoging van het rendement kreeg de laatste tijd prioriteit boven vergroting van de omzet.

Nu de bouwactiviteit langzaam maar zeker toeneemt, durft de aannemer ook weer aan overnames te denken. Al blijft topman Hoefsloot buitengewoon voorzichtig. Hij weigerde gisteren aan te geven of concrete overnames al voor de deur staan. Ook bleef hij enigszins vaag over de marktsegmenten waarin hij versterking zoekt. Wel liet hij doorschemeren dat de Britse dochter Leadbitter zeker nog zal worden uitgebreid, middels kralen rijgen.

“We willen groeien, op eigen kracht, maar ook door overnames. Waar we geen belangstelling voor hebben zijn pure capaciteitsbedrijven of bedrijven die de vernieuwingsslag nog niet hebben gemaakt. De ondernemingen die wij zoeken moeten direct bijdragen aan de winstgevendheid van Heijmans.”

Door groei van het eigen vermogen en afname van de schulden is er in ieder geval “voldoende ruimte voor strategische investeringen”, aldus Hoefsloot.

Financieel gaat het Heijmans voor de wind. In het eerste halfjaar van 2005 steeg de operationele winst met 12 procent tot 66 miljoen euro. De nettowinst klom van 23 miljoen naar 35 miljoen euro. De omzet kwam 6 procent hoger uit op 1,27 miljard euro. Ook de orderportefeuille nam in omvang toe, met 8 procent tot 2,6 miljard euro.

Helemaal pijnvrij waren de eerste zes maanden van het jaar niet. Reorganisaties bij de infradivisie kostten Heijmans 3 miljoen euro, de leegstand van 4700 vierkante meter ontwikkelde kantoren nog eens 2 miljoen. Daartegenover stond echter een bate van 5 miljoen euro door de verkoop van dakenspecialist Opstalan.

Voorzichtigheid

De cijfers mogen uitstekend zijn, Hoefsloot benadrukte dat voorzichtigheid geboden blijft. “De markt trekt wel aan, vooral de woningbouw, maar de prijzen zijn nog altijd zeer concurrerend. Het is een knokpartij om werk binnen te halen. Voor ons geldt: liever geen werk dan slecht werk.”

Alle activiteiten van Heijmans boekten een resultaatverbetering, op de divisie Productie na. Deze met een omzet van 39 miljoen euro kleinste tak van het concern zal verder worden afgebouwd, kondigde Hoefsloot aan. Vebo (beton en staal) wordt afgestoten, zoals eerder dit jaar al gebeurde met Opstalan. Bestcon, actief op de prefabbetonmarkt, wil Heijmans vooralsnog binnenboord houden. Ondanks het verlies van dit productiebedrijf van een kleine 4 miljoen euro.

Heijmans verwacht voor het hele jaar een nettowinst van 85 miljoen euro, ruim 20 procent meer dan vorig jaar. Gerekend wordt op een omzet van 2,8 miljard euro, een stijging van 8 procent.

Reageer op dit artikel