nieuws

Haarlem bouwt aan nieuw fundament

bouwbreed

haarlem – De gemeente Haarlem heeft een groot aantal van de woningen kunnen redden die zijn getroffen door de palenpest. Vijf jaar na de start van het programma voor funderings- en cascoherstel is het grootste deel hiervan inmiddels uitgevoerd. Vandaag wordt de duizendste woning opgeleverd, reden voor een feestje.

Tweede-Kamerleden, mensen uit de gemeentepolitiek en van de provincie komen kijken als de bewoonster de sleutel in ontvangst neemt. Daarna gaan ze op excursie naar een aantal woningen waar de funderingswerken nog in uitvoering zijn.

Het totale Haarlemse programma omvat 1200 huizen. Niet allemaal zijn die te redden; in driehonderd gevallen is besloten tot sloop-nieuwbouw. Het beleid in Haarlem is zoveel mogelijk woningen te herstellen. “Want we willen als gemeente de sociale structuur in de wijken behouden”. legt woordvoerster N. Altunc uit.

Haarlem is één van de zes gemeenten die subsidie krijgen van het Rijk om de palenpest aan te pakken. De andere zijn Dordrecht, Gouda, Schiedam, Zaanstad en Waddinxveen. Het gaat daarbij om een herstelprogramma uit 2001; een eenmalig gebaar, waaraan het ministerie van VROM 20 miljoen euro bijdraagt. Verder werd landelijke inmenging in de problematiek destijds overbodig geacht. Andere gemeenten waarin de problematiek zich voordoet, moeten deze op een andere manier oplossen.

Haarlem krijgt uit de VROM-pot zo�n 8 miljoen, de gemeente draagt zelf 24 miljoen bij uit haar budget voor stadsvernieuwing.

De problematiek doet zich voor bij vooroorlogse woningen, vooral die met grenenhouten palen. Een bacterie tast na verloop van tijd het zachte spinthout aan, zowel boven als onder water. De meeste grenen palen die in Nederland zijn toegepast, van de inlandse grove den, hebben relatief veel spinthout.

Onder het Haarlemse herstelprogramma vallen oude laagbouwwoningen, zowel in rijtjes van vier tot zes huizen als vrijstaand. Bij de renovatie worden, volgens de tafelmethode, nieuwe stalen buispalen in de grond gebracht, waarop een dragende vloer komt te rusten van gewapend beton. In 2007 zijn alle woningen aangepakt, is de bedoeling. De laatste loodjes bestaan nu vooral uit sloop-nieuwbouw. De renovatie is het eerste gedaan. Wat nog moet gebeuren, is vooral sloop-nieuwbouw. “Daar komt iets meer bij kijken”, verklaart Altunc het tempoverschil.

Reageer op dit artikel