nieuws

Golf diefstallen in Belgische bouw: politie machteloos

bouwbreed

brussel – De diefstal van allerlei machines en ander materieel op bouwwerven in België begint de spuigaten uit te lopen. Dagelijks verdwijnt er wel ergens wat, zowel in de wegen- als de woningbouw.

Kranen, heftrucks, compressoren en vrachtwagens maar ook kleiner materieel zoals boren, zaagmachines, vormen een gewilde buit. Volgens Véronique Vanderbruggen, directeur public ralations en informatie bij de Confederatie Bouw, de nationale aannemersorganisatie in België, maken criminele bendes en andere dieven jaarlijks voor tientallen miljoenen euro buit bij diefstallen in de bouw. Ze baseert zich op een recente studie naar de omvang van de buit van deze georganiseerde diefstal.

Veelal gebeuren de diefstallen van groot bouwmaterieel op bestelling door goed georganiseerde bendes. De politie heeft tot nu toe weinig succes heeft geboekt in de strijd tegen het toenemend aantal diefstallen in de bouw.

Volgens Vanderbruggen verdwijnt een groot deel van de buit over de grens (onder meer naar Nederland) om daar te worden gedemonteerd en vervolgens in onderdelen verder naar buitenlandse bestemmingen te worden getransporteerd in Oost-Europa en zelfs naar Saoedi-Arabië. Daardoor is het opsporen van het gestolen materieel zo goed als onmogelijk.

De aanwezigheid van havens in Nederland en België, om het gestolen materieel in onderdelen te verschepen,  vergemakkelijkt het werk van de criminele bendes. Justitie en politie kunnen de opsporing van de georganiseerde diefstallen in de bouw ook moeilijk aan wegens een gebrek aan mensen, opleiding en moderne apparatuur, waardoor ze geen partij zijn voor de goed uitgeruste criminele-, grensoverschrijdend opererende bendes.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels