nieuws

Gelderse houtbouwer steunt dakloos gezin New Orleans

bouwbreed

etten – Het Gelderse bedrijf Jansen Blokhuizen is door RTL Nederland benaderd met een bijzonder verzoek: of het nog voor de kerstdagen een compleet woonhuis kan leveren voor een gezin uit New Orleans dat door de orkaan Katrina dakloos werd. “Natuurlijk”, luidde het antwoord van de onderneming die gespecialiseerd is in het ontwerpen en bouwen van houten blokhuizen.

Simone Jansen bladert door de catalogus van Jansen Blokhuizen. “Iedereen hier steunt deze actie en we zijn er best trots op dat we ervoor zijn benaderd”, zegt ze, terwijl ze stilhoudt bij een plaatje van een langgerekt wit gebouw met donkerrode dakpannen. “Zo ongeveer moet het worden. Misschien wijkt het straks een beetje af van deze foto, want we leveren geen standaardmodellen maar maatwerk. Exacte details over bijvoorbeeld het aantal kamers heb ik nog niet. “

Toen de orkaan Katrina eind augustus door New Orleans raasde, raakten Dionne Christophe en haar drie jonge kinderen hun huis kwijt. RTL-journalist Max Westerman trok zich hun lot aan. Hij en diskjockey Rob Stenders zetten een actie op touw om de getroffen familie een nieuw onderkomen te geven. RTL kwam uit bij een bedrijf in Arnhem en dat adviseerde Jansen Blokhuizen. Een onderneming die in zijn bijna 25-jarig bestaan een naam heeft opgebouwd op het gebied van houtstapelbouw. “We hebben toen besloten het nieuwe onderkomen van het gezin te fabriceren. RTL en andere sponsors dragen de kosten. Het is dus niet zo dat wij alles gratis leveren. Dat past niet binnen onze strategie.”

Jansen Blokhuizen begon in 1982 als timmerfabriek van onder meer kozijnen. De oprichter Theo Jansen besloot ook tuinhuizen in zijn programma op te nemen. En dat bleek een goede stap. “We fabriceren nu kwalitatief hoogwaardige blokhuizen inclusief alle houten onderdelen, zoals kozijnen en deuren. De nadruk is steeds meer komen te liggen op middelgrote blokhuizen. Van luxe tuinhuizen, schuren en stallen tot en met complete vakantie- en woonhuizen.” Op het terrein achter de werkplaats zijn daarvan verschillende voorbeelden te zien. Er staan onder meer een theekoepeltje, vakantie-optrekjes en zelfs een complete villa.

Ideale blokhuis

De onderneming levert hoofdzakelijk binnen de Benelux. “Samen met onze klanten ontwerpen we op basis van hun eigen schets het voor hen ideale blokhuis. Daarna worden alle houten onderdelen in eigen fabriek vervaardigd.”

De zeventien medewerkers van Jansen Blokhuizen zijn verantwoordelijk voor de verschillende ontwerpen. Zij zorgen ook voor de productie en het transport en bouwen uiteindelijk het pand. Als er een betonnen fundament vereist is, wordt een lokale aannemer ingeschakeld. En eveneens voor de aanleg van bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen en het leggen van leidingen wordt een ander bedrijf ingeschakeld.

“Sommige van onze klanten zijn heel handig en kiezen er voor zelf te gaan bouwen. Dan leveren wij dus een bouwpakket. Meestal gaat het daarbij om de kleinere panden. Er zijn niet veel mensen die zelf een woonhuis neerzetten.”

Nieuw leven

Dat geldt ook voor Dionne Christophe. Nadat het gebouw in onderdelen naar de staat Kentucky is verscheept, waar het gezin een nieuw leven tegemoet gaat, wordt het ter plekke door vakmensen in elkaar gezet. In dit geval zijn dat Amerikanen want het bleek voor het bedrijf niet mogelijk te zijn, eigen personeel naar Kentucky te sturen. Onder meer omdat het erg moeilijk is in de Verenigde Staten een werkvergunning te krijgen. “We zijn er natuurlijk wel heel benieuwd naar hoe het verder gaat met dat gezin”, zegt Jansen.

Reageer op dit artikel