nieuws

Gebruikt materieel nauwelijks voorradig

bouwbreed

neumünster – Er zijn bijna geen gebruikte machines meer; die zijn grotendeels verkocht en in gebruik. Kenners van de materieelmarkt zien daarin het teken dat bedrijven massaal zullen investeren in nieuw materieel zodra de economie ook maar engiszins aantrekt. De markt voor occasions vertoont wereldwijd dezelfde trend. Dat leerde een rondgang langs verschillende aanbieders van machines op de vakbeurs Nordbau in het Duitse Neumünster.

In de jaren dat het economisch gezien stroef ging was er veel vraag naar gebruikte machines, zegt Ahlmann Baumaschinen uit Büdelsdorf. Die markt is nu schoongeveegd en er zijn geen gebruikte machines meer voorradig. In de visie van Ahlmann hebben bedrijven geen overcapaciteit meer; hun machinepark is net toereikend. Als de economie maar een beetje aantrekt zullen ondernemers meer (moeten) investeren in nieuw materieel om de stijgende hoeveelheid werk uit te voeren.

Wanneer dat zal gebeuren is moeilijk te voorspellen. Ahlmann zegt te constateren dat de markt momenteel stagneert maar geen tekenen vertoont dat die verder zal inzakken.

De wereldmarkt voor bouwmachines barst uit z�n voegen, vindt Caterpillar-distributeur Zeppelin Baumaschinen uit Garching. De machinebouwer boekte vorig jaar resultaten die volgens het bedrijf een record zijn in de geschiedenis van de machinebouwer. Die resultaten worden dit jaar herhaald door een ongeëvenaarde vraag naar bouwmachines, voorspelt Zeppelin. Voor bepaalde grote machines rekent de fabrikant met levertijden van twee jaar. Zoiets is volgens Zeppelin nog niet eerder voorgekomen.

Net zo ongewoon als de huidige toestand op de markt is het feit dat ook grote bedrijven die tot nog toe alleen nieuw kochten voor specifieke projecten nu ook voor gebruikt materieel kiezen. Die keuze is mede het gevolg van de soms lange levertijden waardoor bedrijven problemen kunnen ondervinden met het halen van de opleveringsdatum.

Caterpillar bedient intussen ook deze occasionmarkt. De machinebouwer verkoopt gebruikte machines die maximaal vijf jaar oud zijn. Het materieel wordt geregenereerd en gekeurd en met een jaar garantie op de belangrijkste onderdelen weer verkocht. Niet de handelaar maar Caterpillar zelf verstrekt die garantie. De fabrikant verkoopt de occasions als �Caterpillar Certified Used�. Vooralsnog heeft het bedrijf moeite voldoende gebruikte machines te vinden. Dat is buitengewoon, vindt Zeppelin. Voorheen was het uitermate moeilijk een nieuwe bestemming te vinden voor gebruikt materieel. Nogal wat handelaren ruilden om die reden geen machines meer in. Om toch aan gebruikte machines te komen stuurt Caterpillar mailings naar klanten met de vraag of ze nog machines hebben die ze toch niet liever willen verkopen.

Bij nieuwe machines wordt steeds meer op het brandstofverbruik gelet, merkt Komatsu-importeur Schlüter Nord uit Kaltenkirchen. De Japanse machinebouwer maakt om die reden veel werk van zuinige motoren met onder meer common rail inspuiting. Het maakt in meer dan één opzicht een groot verschil of bijvoorbeeld een wiellader 25 of 18 liter per uur verstookt, zegt Schlüter. Gerekend over 8000 of 10.000 bedrijfsuren is met het verschil een tweede machine al voor een kwart aanbetaald. Misschien op kleine(re) machines na gaat het bij materieel om investeringsgoederen. Een bedrijf moet voor de aanschaf niet zelden een lening afsluiten; de reden dat de bank ook meebeslist over de aanschaf.

Reageer op dit artikel