nieuws

Frustratie Van Geel over verminking klimaatbeleid

bouwbreed

den haag – Hij wil het eigenlijk niet zo zeggen, maar neemt de woorden toch in de mond: “verminking van het klimaatbeleid”. Staatssecretaris Van Geel (milieu) maakte van zijn hart geen moordkuil om zijn frustratie over de lage prioriteit voor milieu bij bijvoorbeeld de Tweede Kamer en gemeenten kenbaar te maken.

Van Geel nam maandag bij zijn toelichting op de VROM-begroting de gelegenheid te baat om flink uit te vallen naar iedereen die zijn milieuplannen torpedeert. “Ze zeggen dat ze milieu best belangrijk vinden. Maar tussen iets zeggen en daadwerkelijk doen, gaapt een gat. Dat gat moet worden gedicht.”

Hij noemde uit de losse pols enkele onderwerpen die veel kritiek kregen, zoals het terugbrengen van de energieprestatiecoëfficiënt (epc) van nieuwe woningen van 1 naar 0,8. “Dat stuitte op veel weerstand bij de gemeenten.” Of zijn plan om energiebedrijven te verplichten mee te betalen aan energiebesparing: “Afgeschoten door de Tweede Kamer.” Of over emissies van verbrandingsovens: “Rechtszaken tot aan de Raad van State.” Ook de dossiers windmolens op zee, waar nota bene vanuit Economische Zaken een miljard euro voor beschikbaar is, en biomassa worden volgens hem in en buiten Haagse kringen niet met open armen verwelkomd.

Hij deed nog maar eens een dwingende oproep aan collega-bestuurders en andere politici: “We moeten al deze opties openhouden en oplossingen zoeken. Anders halen we het nooit.” Het is in feite de aloude frustratie van een milieuminister; een Don Quichot die voor zijn gevoel tegen windmolens vecht.

Reageer op dit artikel