nieuws

Fraude bij handel met betonfabrieken

bouwbreed

den haag – Justitie vermoedt dat afgelopen jaren flink is gesjoemeld bij de verkoop van betonfabrieken. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Door de waarde van de betonbedrijven kunstmatig op te voeren, zou voor miljoenen euro�s zijn gefraudeerd. Justitie houdt er bovendien rekening mee dat diverse (oud)-topmannen geprofiteerd hebben van deze handelwijze.

Afgelopen week heeft de Fiod-ECD op verzoek van justitie doorzoekingen verricht op meerdere plaatsen in Nederland en Spanje. Rechercheurs vielen binnen bij bedrijven en woningen in Nieuwegein, Emmen, Almelo, Zwartsluis, Heilig Landstichting, Tiel, Veenoord en het Spaanse Marbella. Aanhoudingen zijn niet verricht.

Het onderzoek is ondergebracht bij het functioneel parket, een onderdeel van het OM dat alleen belast is met grote fraudezaken. Het parket verdenkt “enkele natuurlijke personen en bedrijven, allen werkzaam in of betrokken bij de betonindustrie”. Volgens een woordvoerder worden ze verdacht van belastingfraude, valsheid in geschrifte en oplichting.

Een van de betrokken ondernemingen is de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij (NCD). Het bedrijf geldt met een omzet van ruim 400 miljoen euro, als de grootste in de Nederlands betonbranche. De directie van NCD wilde gisteren niet reageren op de aantijgingen.

NCD-dochter Fernhout kreeg eerder dit jaar een boete van ruim 490.000 euro opgelegd wegens deelname aan het wegenbouwkartel. De Nederlandse Mededingingsautoriteit doet nog onderzoek naar overtredingen van de mededingingswet in de betonsector. De resultaten daarvan worden later dit jaar verwacht.

Reageer op dit artikel