nieuws

Europese richtlijn aanbestedingen per 1 december

bouwbreed Premium

den haag – De Europese aanbestedingsrichtlijn treedt samen met het ARW 2005 per 1 december in werking. Minister Brinkhorst (economische zaken) heeft gisteren de Nederlandse versie gepubliceerd. De extra eisen voor integriteit en selectiecriteria volgen pas in 2007.

De grootste wijziging is de mogelijkheid om voor ingewikkelde overheidsaanbestedingen een speciale aanbestedingsprocedure, de zogenoemde competative dialogue, te volgen. Het gaat om grote projecten waarbij vooraf niet alle technische, financiële of juridische eisen duidelijk zijn.

Ook nieuw zijn de mogelijkheden om elektronisch aan te besteden en te veilen. Daarnaast wordt het aanbesteden van raamcontracten mogelijk. Verder zijn opdrachtgevers verplicht bedrijven uit te sluiten als zij zijn veroordeeld voor bijvoorbeeld deelname aan een criminele organisatie.

Ook de Aanbestedingsrichtlijn Werken (ARW 2005) is aangepast op basis van de nieuwe Europese richtlijn. De stapels voorschriften bestaan voorlopig naast elkaar, want het duurt nog tot 2007 voordat de nieuwe raamwet af is, waarin alle wetgeving in elkaar wordt geschoven.

Alleen de vier bouwministeries zijn verplicht met de nieuwe regels te werken. Provincies, gemeenten en waterschappen worden door het Rijk gemaand de nieuwe regels ook in te voeren, maar afdwingen kan pas na invoering van de nieuwe raamwet. Pas in die wet stelt het Rijk extra eisen aan integriteit van ondernemingen. Daarnaast wil de overheid voorkomen dat aanbestedende diensten werken met te zware selectiecriteria. Daardoor lopen starters en het mkb ongeveer 10 procent van de overheidsopdrachten mis.

Reageer op dit artikel