nieuws

Europese Commissie moet zich niet bemoeien met huurhuizen

bouwbreed Premium

den haag – Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA vindt dat Brussel zich niet moet bemoeien met de Nederlandse volkshuisvesting. Op korte termijn willen ze uitleg van minister Dekker over de brief van Europees bewindsvrouw Kroes en haar reactie daarop.

CDA-Kamerlid B.J. van Bochove beschouwt de brief van Kroes als een poging van Brussel om invloed te krijgen op het Nederlandse volkshuisvestingsbeleid. “Daar moeten we alert op zijn. Ik zie dit als een eerste Europese testcase.”

Hij stelt dat Europa niet gaat over het Nederlandse volkshuisvestingsbeleid, omdat dat beleid “al honderd jaar functioneert, dus al ruim voor de totstandkoming van Europa. De afspraak is dan dat Europa daar niet over gaat”. Volgens Dekker (VVD), die Kroes inmiddels heeft geantwoord, is er nu geen reden tot paniek, zo zei ze zaterdag in het NOS Radio 1 Journaal. Kroes gaf even later in het NOS Journaal aan dat Dekker de Europese Commissie zelf om advies heeft gevraagd, om misstanden achteraf over staatssteun aan woningcorporaties te voorkomen.

PvdA-Kamerlid S. Depla vindt dat de belangen van de vaderlandse volkshuisvesting zwaarder moeten wegen dan het Europese argument van eerlijke concurrentie en marktwerking, ook als het beleid tot oneerlijke concurrentie zou leiden. “Betaalbaar en gevarieerd wonen voor iedereen is een groot Nederlands goed”, stelt Depla.

Dat corporaties hun commerciële activiteiten strikt moeten scheiden van de sociale huur, een eis van Kroes, is volgens Van Bochove tussen Dekker en de Kamer geen discussiepunt. Dat het beleid steviger en helderder moet worden geformuleerd op het punt van staatssteun, is evenmin een twistpunt tussen Dekker en de Kamer, aldus Van Bochove.

Reageer op dit artikel