nieuws

Europarlement opgelucht: bouwvakker gewoon in zon

bouwbreed

straatsburg – De bouw kan opgelucht ademhalen. Een Europese richtlijn die ondernemers verplicht zou hebben hun personeel voor te lichten over de gevaren van zonnestralen en t-shirtjes te verstrekken, is van de baan.

Tot opluchting van veel Europarlementariërs is de richtlijn optische straling op dit punt gesneefd. Zij vreesden de risée te worden bij het grote publiek.

Het begon allemaal met het idee om werknemers bepaalde bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld het licht van lasapparatuur. Dat zou Europees geregeld moeten, omdat de machines vrij mogen worden verhandeld in de hele Unie. In het uiteindelijke voorstel is ook de natuurlijke straling geslopen, lees: de zon. Daar ging de populaire pers mee aan de haal.

In sommige landen hebben de tabloids er al vol van gestaan: Europa draagt op dat een aannemer zijn stoere bouwvakkers een t-shirt moet laten dragen. Nog mooiere versie: serveersters zouden geen al te diep decolleté meer mogen hebben als ze een biertje brengen op een zonnig terras.

“Straks krijgt Europa natuurlijk weer de schuld”, verzuchtte parlementariër Ria Oomen-Ruijten van het CDA, die er fijntjes op wees dat de bevoegde ministers de �zonneschijnwet� al hebben goedgekeurd. Het parlement heeft uiteindelijk besloten dat de nationale overheden zelf moeten weten of werknemers recht hebben op bescherming tegen de koperen ploert. Achtergrond hierbij is dat de zon in Noord-Zweden nu eenmaal anders schijnt dan op Sicilië. Een beschermingsniveau gekoppeld aan verplichtingen voor werkgevers kan dan ook niet anders dan nationaal geregeld worden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels