nieuws

EIM rekent op verdubbeling groei bouwsector

bouwbreed

delft – De totale omzet van de bouw groeit dit jaar met 3,5 procent. In vergelijking met 2004 ligt de groei van de sector daarmee ruim twee keer zo hoog. Dat meldt het Economisch Instituut voor het Midden- en kleinbedrijf (EIM).

Vorig jaar breidde de bouwsector als geheel met niet meer dan 1,25 procent uit. In 2004 groeide deze vooral dankzij de grond- weg- en waterbouw (gww). De gww-omzetten namen toen met 3,5 procent toe.

Dit jaar becijfert het EIM, dat gisteren op het Delftse hoofdkantoor van MKB Nederland het rapport �Feiten en ontwikkelingen 2004-2006� presenteerde, de sterkste groei in de burgerlijke en utiliteitsbouw (b&u). De rekenmeesters van het onderzoeksbureau houden het in 2005 voor dit deel van de sector op een groei van 4 procent.

De groei in de b & u wordt met name veroorzaakt door het grotere aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen. Vorig jaar trokken nog zestigduizend mensen in een nieuw huis, naar verwachting stijgt dat aantal dit jaar naar 62.000.

De gww levert in 2005 fors in. Onder invloed van een bezuinigende overheid en het aflopen van grote infrastructurele projecten blijft van de groei in dit deel van de sector slechts 1 procent over.

Afwerk- en installatiebedrijven maken in 2005 het verlies van een jaar eerder meer dan goed. Stonden beide branches in 2004 nog op een krimp van 1 procent, dit jaar groeien de omzetten in deze twee bedrijfstakken met respectievelijk 5,25 en 4,25 procent.

Met de resultaten van het EIM-rapport in de hand pleit de belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland voor een overheidsimpuls van 1 miljard euro.

Voorzitter L. Hermans van MKB Nederland denkt dat het geld nodig is om ondernemers over de streep te trekken. De impuls van 1 miljard euro moet volgens de mkb-bestuurder niet alleen naar een verlaging van de loonkosten gaan. Ook voor het aanjagen van de investeringen door ondernemers is een steuntje in de rug welkom. “Het kabinetsbeleid versterkt de consument. Maar op één been kun je niet staan. Wil je de economie op gang krijgen, dan moet je ook de ondernemer steunen.”

Hoewel de bouw het goed heeft gedaan, staat het Nederlandse mkb nog niet helemaal op de rails. In 2005 verdwijnen naar verwachting nog steeds zo�n 15.000 banen. Daarnaast doen onder invloed van de somber gestemde consument de autosector, detailhandel en horeca het nog steeds slecht.

Reageer op dit artikel