nieuws

Een oppervlakkige innovatieprijs

bouwbreed

den bosch – Bij de inzendingen voor de Vloertotaal Innovatieprijs 2005 ligt het accent vooral op oppervlakkige producten, zoals het genomineerde papieren tapijt of de aansprekende 3D-vloer. Toch dingen ook constructieve bedenksels mee, zoals de ribbenvloer, Op-deck en een lichtgewicht balk en houtenbroodjes vloer.

Van de bijna 25 inzendingen zijn er tien genomineerd voor de prijsuitreiking op woensdag 7 september, openingsdag van vakbeurs Vloertotaal.

Papieren tapijt dat sterk genoeg is om projectmatig te worden ingezet, is de opmerkelijke inzending van P.T. Contract Carpets. Niet-allergisch, antistatisch en brandvertragend en daarbij ook nog rolstoelvast.

Ook oppervlakkig interessant is de 3D-vloer van Bolidt. Een 4 millimeter dikke helder transparante kunststoflaag is op twee niveaus zodanig voorzien van beeld en kleur dat dieptewerking ontstaat. De onderlaag heeft een uniforme kleur. Dan volgt een heldere laag voor de dieptewerking en een door de ontwerper of architect vorm te geven laag met patroon en een robuuste transparante toplaag. Het diepte-effect zal menigeen op het verkeerde been zetten, zoveel is wel duidelijk.

Kiesel Benelux stuurde Servofix SLA in, een lichtgewicht uitvlakmortel voor met name renovatieprojecten op basis van geblazen glas(afval), die goed scoort in arbeidsomstandigheden en droogsnelheid.

Gutjahr Nederland houdt oppervlakten met natuursteen, zoals galerijen, balkons en terrassen, extra droog door onder de drainagemortel een drainagemat aan te brengen. Het speciaal gewapende maasvlies blijft duurzaam waterdoorlatend en kan niet verkalken.

Bloemenparket introduceert metalen inlays voor parket en Tru-Woods beschermt de parketvloer met lagen transparant vinyl, waardoor hij zelfs in natte ruimten toepasbaar is.

Tri-o-therm wil binnenruimten ventileren, verwarmen en koelen via een holle laag tussen constructie- en afwerkvloer.

Constructief

Rectolight is een lichtgewicht combinatievloer voor de renovatie van verdiepingsvloeren. Het gaat om een balk- en broodjesvloer waarvan de broodjes door het Belgische bedrijf Koraton zijn vervangen door vrij dunne en daardoor lichte, gebogen schalen van geperste houtvezel. Zowel logistiek als arbotechnisch een vernieuwend product. Ondanks het geringe gewicht zijn de houten schalen sterk genoeg om probleemloos te worden belopen.

Finnforest is genomineerd met de ribbenvloer, een houten vloerdoos op basis van Kerto-elementen. Een grote overspanning is daarmee haalbaar, zo blijkt momenteel bij de Brede School in Amsterdam-Osdorp

Veelbelovend is eveneens Op-deck, een geïsoleerd sandwich/betonsysteem, waarmee ook betonkernactivering goed mogelijk is.

Reageer op dit artikel