nieuws

Doorbraak in afzet van waterijzer

bouwbreed

nieuwegein – De Reststoffenunie verwacht een doorbraak in de afzet van waterijzer. Dit ijzerhoudende slib dat vrijkomt bij de productie van drinkwater, vindt steeds vaker een weg naar baksteenfabrieken, betonindustrie en andere bedrijfstakken. Vorig jaar zette de Reststoffenunie 15.000 ton weg. De Reststoffenunie is tien jaar geleden opgericht door de drinkwaterbedrijven om een oplossing te […]

nieuwegein – De Reststoffenunie verwacht een doorbraak in de afzet van waterijzer. Dit ijzerhoudende slib dat vrijkomt bij de productie van drinkwater, vindt steeds vaker een weg naar baksteenfabrieken, betonindustrie en andere bedrijfstakken. Vorig jaar zette de Reststoffenunie 15.000 ton weg.

De Reststoffenunie is tien jaar geleden opgericht door de drinkwaterbedrijven om een oplossing te bedenken voor het afval dat zij produceren. Vergeleken met een jaar eerder is vorig jaar bijna tweemaal zoveel materiaal afgezet. Gestort wordt er inmiddels bijna niet meer.

Volgens een woordvoerder van de unie zet de baksteenindustrie graag het slib in ter vervanging van klei. Door het hoge ijzergehalte kleuren de stenen mooi rood. Bij de zuivering van rioolwater kan het materiaal bovendien een rol spelen om fosfaat te binden en stankontwikkeling tegen te gaan. Waterijzer ontstaat in bezinkbassins waar de opgeloste deeltjes worden gebonden en uitvlokken door toevoeging van ijzerchloride.

Reageer op dit artikel