nieuws

De Geus dreigt sociale partners over ziekengeld

bouwbreed

den haag – Als werkgevers en vakbonden zich niet houden aan hun belofte over de doorbetaling van loon bij ziekte, is het kabinet niet meer gebonden aan de afspraken die het vorig najaar met de sociale partners heeft gemaakt. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft dat gisteren gezegd in een overleg met de Tweede […]

den haag – Als werkgevers en vakbonden zich niet houden aan hun belofte over de doorbetaling van loon bij ziekte, is het kabinet niet meer gebonden aan de afspraken die het vorig najaar met de sociale partners heeft gemaakt. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft dat gisteren gezegd in een overleg met de Tweede Kamer.

In het Najaarsakkoord van 2004 is overeengekomen dat werknemers in de eerste twee jaar van hun ziekte in totaal hooguit 170 procent van het laatstverdiende loon (bijvoorbeeld 100 procent in het eerste en 70 procent in het tweede jaar) mogen ontvangen. Maar slechts in een kwart van de cao�s die sindsdien zijn gemaakt, wordt de loondoorbetaling tot dat niveau beperkt.

Volgens De Geus is dat niet acceptabel. Alleen als een zieke werknemer weer gedeeltelijk aan de slag gaat, mag hij over de eerste twee ziektejaren meer ontvangen dan 170 procent, aldus de minister.

De minister wordt in zijn opstelling gesteund door de Kamer. Vooral VVD en D66 willen dat hij de sociale partners flink achter de broek zit.

Reageer op dit artikel