nieuws

Chemische onkruidbestrijders hebben meer nadelen dan voordelen

bouwbreed Premium

neumünster – Chemische middelen om onkruid mee te verdelgen hebben vaak meer nadelen dan voordelen. Mechanische middelen bestrijden onkruid vaak beter tegen vergelijkbare kosten.

Dat betoogde projectleider Ch. Heidbreder van de dienst landelijk gebied van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein op de vakbeurs Nordbau in Neumünster.

Chemische middelen zijn volgens Heidbreder ontwikkeld om onkruid te bestrijden op akkers. De omstandigheden op zogeheten cultuurland verschillen echter aanmerkelijk van die op bijvoorbeeld sportvelden, schoolpleinen en straten. Mede daardoor worden de middelen langzamer afgebroken.

Tijdens een regenbui spoelen de al dan niet afgebroken restanten af naar bijvoorbeeld het oppervlaktewater waar ze het milieu beschadigen. Dat gebeurt onder meer door middelen op basis van glyfosaat zoals Round-up.

De praktijk leert dat in elk geval in Duitsland nogal wat groenbeheerders onkruid preventief bestrijden met chemische middelen door een keer per jaar te sproeien. Die maatregel sorteert volgens Heidbreder geen effect. Het middel werkt alleen als het op het onkruid wordt gesproeid. Zeker wanneer het in meer dan ruime mate wordt verspreid sijpelt het middel weg in de bodem en kan het in het grondwater terecht komen. Omdat onkruid eerst moet opkomen om het chemisch te kunnen bestrijden is het zinvoller om het op een minder schadelijke manier te verwijderen. Dat kan bijvoorbeeld met een roterende staalborstel, een infraroodstraler of heet water. Deze technieken zijn ook te combineren.

Reuzenberenklauw

In bepaalde gevallen valt volgens Heidbreder niet te ontkomen aan chemische middelen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het onkruid de verkeersveiligheid vermindert of bouwkundige constructies ondermijnt. Ook het oprukken van onkruidsoorten als de reuzenberenklauw vergt soms een drastischer aanpak. Wet en regel zoals onder meer Brussel die heeft opgesteld beperken het gebruik van wettelijk toegelaten chemische onkruidbestrijders. Voor alle professionele toepassingen met �zware� middelen moet een vergunning worden aangevraagd.

Reageer op dit artikel