nieuws

Bouwvakkers werken door met premie

bouwbreed

brussel – In België hebben vorig jaar vierhonderd bouwvakkers gebruikgemaakt van de regeling om in ruil voor een premie van 4000 euro in twee jaar niet op hun 58ste verjaardag met de vut te gaan.

Er kwamen zeshonderd bouwvakkers in aanmerking voor deze regeling van wie tweehonderd man wel met pensioen verkoos te gaan. Volgens de landelijke aannemersorganisatie Confederatie Bouw bewijst het succes van de regeling dat langer werken geen taboe meer hoeft te betekenen. Het systeem werd ingevoerd met steun van de bouwvakbonden.

Volgens de Confederatie Bouw is dat opmerkelijk aangezien de bouw in België een traditie bezit van vervroegde pensioenregelingen. Directeur De Muelenaere van de aannemersorganisatie vindt dat terecht �omdat bouwvakkers zware arbeid verrichten en dikwijls op jonge leeftijd aan hun loopbaan beginnen�.

Om die redenen bestaat er een vut-regeling vanaf 58 jaar en bij arbeidsongeschiktheid vanaf 56 jaar. De Confederatie Bouw zegt het �onrealistisch te vinden om te denken dat de bouw zal ontsnappen aan beleidsmaatregelen die vervroegde pensioenformiles willen afremmen�. Daarom kiest de aannemersorganisatie voor belonen van wie langer blijft werken, eerder dan bestraffen van wie vroeger stopt. “Het premiesysteem in de bouw bewijst dat zoiets werkt”, meent De Muelenaere.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels