nieuws

Bouwers uit Duitsland verschillen niet essentieel van de Nederlandse

bouwbreed Premium

groningen – Er zijn nogal wat vooroordelen over Duitse bouwbedrijven die in het noorden van Nederland actief zijn. Zo zouden de Duitsers het niet zo nauw nemen met de Nederlandse regels en zouden ze behoorlijk onder de prijs werken.

Om meer begrip te kweken tussen Nederlandse en Duitse bouwbedrijven hebben vakbonden uit beide landen de handen ineengeslagen. Vandaag organiseren ze een conferentie in het Duitse Moormerland, vlak bij Nieuweschans.

De conferentie is nodig, stelt A. Farigu van FNV Bouw in Groningen. Want er bestaan over en weer veel misverstanden tussen Nederlandse en Duitse bouwers. “In Nederland waarschijnlijk wat meer dan in Duitsland, want er zijn niet veel Nederlandse bouwers aan de oostkant van de grens actief. Alles gaat van Oost naar West. De Poolse bouwvakkers zaten eerst in Duitsland, nu komen ze naar ons. Het was verhelderend te zien dat onze buren soms dezelfde problemen hebben.”

Samen met de Duitse vakbond IG Bau, Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps heeft Farigu ook werkgevers en een afvaardiging van Bouwend Nederland bereid gevonden aan de conferentie deel te nemen. “Vooral om van elkaar te leren. Want Duitse bouwers verschillen niet essentieel van Nederlandse. Er zijn kleine verschillen die op de bouwplaats nogal eens worden uitvergroot. Maar het komt er vooral op neer dat we heel weinig van elkaar weten. Deze conferentie moet daar verandering in brengen.”

Op de conferentie vertellen werkgevers over hun werk en zullen de vakbonden de grootste verschillen in de cao�s en arbeidsvoorwaarden uitleggen en toelichten. “Veel Nederlanders denken dat Duitsers goedkoper zijn omdat ze geen reisuren uitbetaald krijgen. Maar lonen vergelijken is appels en peren vergelijken.”

Daarnaast zal de Arbeidsinspectie vertellen hoe de Nederlandse overheid controleert op bouwplaatsen. Farigu: “Vooral omdat men hier denkt dat de Duitsers het niet zo nauw nemen met de veiligheidsvoorschriften. Maar dat valt in de praktijk nogal mee. Nederlandse bouwers maken er soms ook een zootje van.”

Volgens de vakbondsmedewerker is in het verleden al eens onderzocht hoe het komt dat Duitsers in het noorden van ons land zo actief zijn. “Daar kwam toen uit dat ze het werk vaak beter organiseren. Daar kunnen we wat van leren. We moeten niet altijd denken dat wij het beter weten.”

Reageer op dit artikel