nieuws

Bouwbedrijven investeren in roetfilters op dieselauto

bouwbreed

den haag – Een groep van 36 bedrijven heeft toegezegd hun dieselwagenpark uit te rusten met roetfilters.

In totaal zullen zij daarvoor 20 miljoen euro investeren. Voorwaarde is wel dat het kabinet de regeling meefinanciert. De bedrijven willen 20 procent van de kosten voor hun rekening nemen, de rest moet de overheid op tafel leggen.

Ook ingenieursbureau DHV, bouwers Mourik Services en Strukton en bouwmaterialenleverancier Pontmeyer hebben zich bereid verklaard om hun dieselvoertuigen van een filter te voorzien.

Initiatiefnemer is de stichting Natuur en Milieu. Het kabinet stelde al honderden miljoenen in het vooruitzicht voor het ombouwen van oudere, vervuilende auto�s en vrachtauto�s. Maar volgens de organisatie is dat onvoldoende. Zij heeft daarom bedrijven benaderd met het verzoek om 20 procent van de kosten voor eigen rekening te nemen.

Jaarlijks overlijden 18.000 mensen vroegtijdig door blootstelling aan de vuile lucht. Daarnaast zijn tal van bouwprojecten en de aanleg van spitsstroken opgeschort, of worden daarmee bedreigd doordat Nederland problemen heeft met de Europese normen voor fijnstof en stikstofoxide.

Reageer op dit artikel