nieuws

Bouw aquaduct in kunstmatige Friese polder

bouwbreed Premium

leeuwarden – De N31 van Leeuwarden naar Drachten loopt straks onder het Langdeel door, de waterweg van Leeuwarden naar Warten/Wergea. Daarvoor wordt een aquaduct gebouwd in een kunstmatige polder. Bouwcombinatie Wâldwei.com heeft met succes de folie over de bouwput getrokken.

Samen met de onderaannemers Van Oord, Ballast Nedam Specialistisch Grondverzet en Genap, de leverancier van de folie, is de klus geklaard. De folie weegt 160 ton en is 1 millimeter dik. De bouwput meet 800 bij 80 meter en is circa 24 meter diep. Hij staat nu nog vol met water.

Als een harmonica werd de folie klaargelegd langs de oever en met lieren en 45 nylon kabels voorzichtig naar de overzijde getrokken. Volgens een persbericht van Wâldwei is dit nooit eerder op zo�n grote schaal gebeurd.

De komende weken wordt het water uit de bouwput op de folie gepompt, die daardoor naar de bodem zakt. Daarna wordt de bouwput met zand aangevuld en vormt hij een blijvende kunstmatige polder. De folie is getest op een houdbaarheid van ten minste tachtig jaar. De kosten van de folie bedragen ongeveer 1 miljoen euro.

In de kunstmatige polder komt het kunstwerk; een aquaduct dat niet alleen scheepvaart, maar ook de oversteek van dieren zoals otters mogelijk maakt. Aan de oostzijde bevindt zich bovendien een fietspad, waardoor een kortere fietsroute tussen Leeuwarden en Warten/Wergea mogelijk wordt.

De Wâldwei (Fries voor Woudweg) krijgt ter plaatse vier rijstroken. Het consortium Wâldwei.com is verantwoordelijk voor ontwerp, bouw en financiering van de weg, het aquaduct en een nieuwe brug. Bovendien onderhoudt Wâldwei.com de N31 voor een periode van circa 20 jaar. De combinatie bestaat uit Dura Vermeer Groep, Ballast Nedam Infra en de Koninklijke BAM Groep.

Levensgevaarlijk

Naar verwachting wordt het aquaduct eind 2007 opgeleverd. Het project betekent een grote verbetering van de verkeersveiligheid. De huidige N31 staat bekend als een levensgevaarlijke weg.

Reageer op dit artikel