nieuws

Bij ontwikkeling gebied pps altijd als optie bekijken

bouwbreed

den haag – Gebiedsontwikkeling volgens publiek-private samenwerking (pps) moet volgens VROM-minister Dekker alle kansen krijgen en altijd als optie worden bekeken.

Dit zegt ze vandaag in een interview met Cobouw. Dekker pleit ervoor dat bij elk integraal plan wordt beoordeeld of pps haalbaar is en meerwaarde biedt.

Ze verwacht dan ook veel van de uitwerking van de veertien voorbeeldprojecten voor gebiedsontwikkeling uit de Nota ruimte. Bij elk project wordt onderzocht of pps kan worden toegepast voor een betere prijs-kwaliteitverhouding.

Aan provincies is gevraagd om volgende maand hun opzet voor de uitvoering in te leveren. Vervolgens kijkt een adviescommissie onder leiding van stedenbouwkundige R. Bakker of de plannen hoe dan ook kans van slagen hebben en of pps mogelijkheden biedt. “Het gaat erom: welke partijen willen het en wat is er mogelijk?”, aldus Dekker.

Behalve om de zes projecten die in de Nota ruimte al als pilotprojecten voor pps zijn aangemerkt (Hart van de Heuvelrug, Moerdijkse Hoek, Hembrugterrein, Zaanstad, Meerstad Groningen, Rotterdam Pendrecht en het opheffen van ongepaste functies in een gebied (ontsnippering), gaat het om onder meer Zuidlanden in Leeuwarden (woningbouw), het Hunze-project tussen Groningen en Emmen (plattelandsontwikkeling), het Wieringerrandmeer in de Kop van Noord-Holland (woningbouw en aanleg randmeer), Bloemendalerpolder/KNSF-terrein in Muiden/ Weesp (woningbouw) en het ontwikkelingsprogramma West-Brabant.

Het ligt in de bedoeling dat de commissie-Bakker en de provincies op een conferentie op 23 november de projecten voor gebiedsontwikkeling presenteren.

Reageer op dit artikel