nieuws

All Risk verliest kort geding over valbeveiliging

bouwbreed

dordrecht – De leverancier van valbeveiliging All Risk uit Gorinchem heeft niet kunnen aantonen dat het product van zijn concurrent Kedge, eveneens uit Gorinchem, onveilig is. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Dordrecht heeft daarom gisteren in kort geding de vordering van All Risk afgewezen om de Kedge-valbeveiliging van de markt te halen. All Risk gaat in hoger beroep.

De voorzieningenrechter verklaart All Risk niet ontvankelijk in zijn vordering, omdat het bedrijf niet heeft aangetoond dat de Kedge-valbeveiliging onveilig is in de zin van artikel 18c van de Warenwet. Dit artikel is volgens de rechter de enige wettelijke grondslag die voor Nederland geldt inzake valbeveiliging. Hoewel de markt zich conformeert aan de Europese norm EN 795 en beide partijen ook over en weer naar deze norm verwijzen, is hij voor Nederland nog niet rechtsgeldig.

“Dit is nu een duidelijk geval van de kool en de geit sparen”, zegt directeur G. Cox van All Risk. Hij blijft bij zijn standpunt dat Kedge zijn product niet goed (conform EN 795) heeft getest. “De tests zijn uitgevoerd onder niet reële, voor het product gunstige omstandigheden. Dus niet bij hogere temperaturen en niet bij oudere bestaande dakbedekkingen, situaties waarin waar de kans op losraken van de Kedge beveiliging juist het grootst is.”

All Risk gaat in hoger beroep en laat daarvoor zijn testrapporten nu onderbouwen door een �notified body�, een bevoegde keuringsinstantie.

Kedge Safety Systems is blij met het vonnis. Volgens het bedrijf is nu vastgesteld dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat de Kedge-valbeveiliging onveilig zou zijn. Kedge benadrukt dat het bedrijf bijzonder hecht aan veiligheid, dat de testen conform de EN norm 795 zijn uitgevoerd en dat een beproefde instantie de testen heeft gedaan.

Reageer op dit artikel