nieuws

Zorgsector verdubbelt aandeel in productie

bouwbreed

amsterdam – De bouwproductie in de zorg is het afgelopen jaar naar 572 miljoen euro gestegen. Het aandeel van de sector in de totale utiliteitsbouw is daarmee naar 11,8 procent gestegen, dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

Over een periode van vijf jaar is het aandeel van de zorgsector in de totale utiliteitsbouw verdubbeld. In 1999 was de zorg met een productie nog goed voor een volume van 405 miljoen euro. Ziekenhuizen en andere huisvesting voor mensen die zorg of medische hulp nodig hebben, waren daarmee destijds goed voor 5,6 procent van alle investeringen in kantoor- en bedrijfspanden.

De zorg is samen met het onderwijs de enige sector waar het volume toeneemt. Zorgde de onderwijsinstellingen in 1999 nog voor een omzet van 291 miljoen euro, vijf jaar later bedraagt het totale investeringsniveau van scholen en universiteiten met 382 miljoen euro eenderde meer.

Over dezelfde periode tekent de sterkste daling zich af in de industrie en bouw. Daar zakt het volume van 1,2 miljard euro in 1999 naar 598 miljoen euro in 2004, een halvering van het investeringsniveau. De op één na grootste verliezer is de zakelijke dienstverlening. Daar kelderde de investeringen de afgelopen vijf jaar van 1,9 miljard euro in 1999 naar 1,1 miljard euro in 2004. Het EIB baseert zich bij haar berekeningen op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat op basis van door gemeenten verleende bouwvergunningen vaststelt uit welke hoek de investeringen komen. Daarbij worden meerwerk en projecten die kleiner zijn dan 50.000 euro niet meegeteld.

De meeste investeringen worden gedaan door bejaarden- en opvangtehuizen. Met 422 miljoen euro komt uit deze hoek één op drie euro�s die in Nederland in zorgvastgoed worden geïnvesteerd.

De tweede grootste investeerders in de zorgsector zijn de algemene ziekenhuizen, zo blijkt uit de cijfers van het EIB. Met 342 miljoen euro zijn zij in 2004 goed voor een kwart van de totale markt die op basis van de CBS-gegevens 1,3 miljard euro bedraagt.

Academische ziekenhuizen doen het met niet meer dan 2 procent van de totale uitgaven een stuk rustiger aan. Het totale budget uit deze sector komt daarmee op 28 miljoen euro. Middenmoters zijn de verpleegtehuizen en de maatschappelijke dienstverleners. Deze categorieën zijn goed voor een investeringsniveau van respectievelijk 153 en 143 miljoen euro.

De investeringen worden voornamelijk gedaan door de instellingen zelf. Zo�n 80 procent van de bouwproductie komt uit de particuliere hoek. Met 20 procent nemen overheden en corporaties in 2004 de rest van de bouwinvesteringen voor hun rekening.

Reageer op dit artikel